fbpx

Kesä, aurinko, vesi ja hyönteiset. Tässä elementtejä ilahduttamaan sekä tuomaan haasteita koirien kesän viettoon.

Hotspot pesu tvätt wash

Perusterve koira nauttii kesästä. Osalle koirista kesä tuo lisähaasteita hyvinvointiin.

Uiminen on monen koiran suuri nautinto

Uiminen viilentää kesäkuumalla, etenkin paksuturkkisia koiria. Uimisen kääntöpuoli paksuturkkisille roduille on turkin hidas kuivuminen. Kostea iho on loistava kasvualusta erilaisille mikrobeille, esimerkiksi bakteereille.

Kesän riesana on usein hotspot ihotulehdukset. Hotspotteja voi pyrkiä välttämään huolehtimalla siitä, että koiran turkki saadaan viimeistään päivän päätteeksi hyvin kuivaksi.

Moni hotspot voidaan hoitaa paikallisella hoidolla edellyttäen, että se havaitaan ajoissa. Pesu antiseptisella shampoolla ja tarvittaessa antimikrobista voidetta tai kirvelemätöntä haavasuihketta alueelle. Alueelta on myös hyvä leikata karvat pois, jotta ongelma-alue tulee ilmastoitua. Vältä paksuja rasvoja (parafiini-, vaseliinipohjaiset) ne keräävät likaa ja luovat anaerobisille taudinaiheuttajille otolliset olosuhteet.

Meri ja kuravedessä uineet koirat huuhdellaan ensin kunnolla puhtaalla vedellä. Etenkin sinileväaikaan on tärkeää, että koira tulee huolella huuhdeltua, jos riski on, että vedessä on sinilevää. Asianmukaisen shampoon käyttö paikoin huuhteluun, ei ole haitaksi, päinvastoin. Pitäydy neutraaleissa pesevissä aineissa ja vältä kovia sulfaattipohjaisia pesuaineita. Asianmukaisen  shampoon avulla rikot veden pintajännityksen ja pääset huuhtomaan lian ihoa myöten.

Turkin keventäminen trimmaamalla helpottaa ihon ilmastointia sekä ihon hoitoa. Ota tavaksesi tunnustella säännöllisesti  koira lävitse, jotta havaitset mahdolliset iho-ongelmat ajoissa.

Korvaongelmia

Korvapotilaille ovat uimisen myötä kosteat korvat lisäriski tulehduksen uusiutumiselle. Tarkista uinnin jälkeen koirasi korvat ja puhdista tarpeen mukaan.

Ongelmakorvakoirien osalta on korvat hyvä puhdistaa uinnin jälkeen.

Korvat kannattaa myös trimmata, jos korvakäytävällä on runsas karvoitus, jotta korvaan saadaan riittävä ilmastointi kosteuden poistamiseksi. Etenkin isokorvaisilla luppakorvilla ei korva pääse helposti kuivumaan ja kosteus lisää korvien tulehdusriskiä. Ongelmakorvakoirilla korvien viikoittainen pesu asianmukaisella valmisteella edesauttaa korvien vastustuskykyä tulehduksille.

Hyttysiä ja hajuja

Hyönteiset aiheuttavat monelle koiralle paljon iho-ongelmia. Valtaosa hyönteisistä  saalistaa hajuaistin avulla, minkä johdosta monia hyönteisiä voidaan torjua hajusuojan avulla. Esimerkiksi kaupalliset synteettistä geraniolia sisältävien punkkipantojen teho perustuu hajuun.

Koiran hajuaisti on herkkä, ja hajuaineiden käytössä tulee olla varovainen. Pääsääntöisesti alttiimmat alueet hyönteisten puremille ovat vähäkarvainen vatsanalus ja kainalot, lisäksi etenkin punkkien osalta korvantaukset sekä kaula. Näille alueille voidaan laittaa kevyt hajusuoja, välttäen hajun joutumista kuonoon ja nenään, on myös huomioitava pääseekö koira nuolemaan alueita.

Eteeristen öljyjen käytössä on oltava varovainen. Tulee tietää mitä lajikkeita käyttää ja miten se on turvallista. Kuinka paljon laimennettuna ja mihin laimennettuna, jotta ei vahingossa käytä hyönteisiä houkuttavia lajikkeita tai aiheuta haittaa eläimelle. Osa ihmisillä yleisesti käytettävistä öljyistä voi aiheuttaa vakavia myrkytyksiä eläimillä, esimerkiksi teepuuöljy. Käytettävien öljyjen tulisi myös olla riittävän korkealaatuisia.

Hyönteisiä karkottavia luonnonöljyjä ovat muun muassa laventeli-, sitronella-, piki-, neem-, eukalyptus-, neilikka-, setri-, piparminttu-, kaneli-, kissanminttu-, tea tree-, timjami-, sitruunaruoho-, sitruuna-, appelsiini-, basilika- ja mäntyöljy.

 

Piinallisia puremia

Hyönteisten puremat ovat hyönteislajista riippuen erilaisia. Hyttysten puremat aiheuttavat kutinaa ja näkyvät usein punaisina ja ärtyneinä alueina. Pidä nämä purema-alueet puhtaina ja pese tarvittaessa antiseptisella shampoolla. Ihoa voi hoitaa kutinaa lievittävällä ja ihoa rauhoittavilla kevyillä voiteilla.

Osa hyönteisten puremista esim. paarmat ja mäkäräiset, jättävät usein avonaisia pieniä haavoja. Tulehdusriskin takia on alue hyvä pestä antiseptisella shampoolla ja hoitaa antimikrobisella voiteella tai kirvelemättömällä haavasuihkeella. Myös punkin puremat on hyvä puhdistaa ja käyttää haavasuihketta puremakohtaan.

Hyönteisten puremat voivat helposti kesällä tulehtua, joten seuraa tilannetta. Pidä ongelma-alue puhtaana

Kesätassut

Kuuma kesä on myös iso rasite tassuille, etenkin polkuanturat ovat kuumalla asfaltilla kovilla. Tarkista tassut säännöllisesti ja voitele polkuanturat tarvittaessa. Huomioi, että koira säätelee lämpötilaansa läähättämällä ja hikoilemalla vain tassuistaan, jolloin paksut vaseliini/parafiinivoiteet ja vahat tukkivat helposti tassut ja estävät hikoilemista.

Vahvat tehoaineet, kuten korkean pitoisuuden eteeriset öljyt, terva tai pihka , on ongelmatilanteita varten, älä käytä turhaan tehoaineita.

Uiminen ja kesän kasvit ovat osalle koirista ihoa ärsyttäviä ja siten tassujen varpaiden välin iho vaatii tarvittaessa hoitoa. Hoida ajoissa ennen kuin ihovaurio pahenee.

Koirakin voi palaa auringossa

Aurinko voi myös polttaa vaaleaihoiset koirat. Jos palava alue on pieni, voidaan se suojata aurinkosuojavoiteella. Suomen leveysasteilla aurinkosuojakertoimen tulisi olla vähintään 30. Eläinten hyvä aurinkosuoja on pitkäkestoinen, ihoa hoitava, pH ~7, suojakerroin vähintään +30, veteen liukenematon ja hyvin levittyvä. Mikäli koko koira on riskissä palaa auringossa, tulisi koira suojata esimerkiksi vaatteen avulla.

On tärkeää erottaa aurinkoherkät ja auringossa palavat koirat. Ensimmäinen ryhmä ei hyödy aurinkosuojasta, ja usein aurinkoherkkyyden takana on esimerkiksi jokin lääkeaine tai muu auringolle altistava tekijä, joka tulee selvittää.

Tyypillisiä auringossa herkästi palavia alueita ovat muun muassa korvan lehdet ja kuono. Suojaa herkästi palavat alueet ajoissa. Palanut iho on kipeä ja voi tulehtua helposti.

Apua hilseilyyn

Kuivan ja hilseilevän ihonhoitoon käytä vain mietoja neutraaleita pesuaineita. Tarjoa rasvahapporikasta ravintoa ja iholle saa lisätukea rasvahappopitoisilla suihkeilla.

Lukuisissa iho-ongelmissa on tärkeä kääntyä ajoissa eläinlääkärin puoleen. Aina, kun olet epävarma tai iho-ongelma on laaja-alainen ja pitkäkestoinen, käänny eläinlääkärin puoleen.

Suomen kesä on lyhyt, ja kaikista kesän riesoista huolimatta kesä on suurta juhlaa meille kaikille. Nautitaan siis kesästä karvakuonojen ihoa seuraten.

SOLHEDS Derma-tuotteiden soveltuvuus eri iho-ongelmatilanteissa.

SOLHEDS voiteet ovat hyvin imeytyviä, shampoot helposti poishuuhdeltavissa, pH ~7,  sekä pieni käyttömäärä riittää.

Kaikki Derma-tuotteet on valmistettu kestävän kehityksen periaattein tarkoin valikoiduista ja puhtaista luonnon raaka-aineista
. Tuoteturvallisuus on meille aina etusijalla. 

Tarkemmat ohjeet tuotteiden soveltuvuudessa eri käyttöaihealueissa löydät hoito-ohjeet osiosta. Tuotteista tarkemmin verkkokauppaosiossa. SOLHEDS Derma-tuotteiden tuoteturvallisuus avattu täällä

Käyttöalueet ja tuotesuositukset

Käyttöalueet

Tuotesuositukset

Hotspot, ihotulehdukset, Paarman puremat

Pesu Derma1 Skin care shampoo
Voitele kuiva iho kevyellä Derma5 Germ Fighting Cream voiteella tai käytä kirvelemätöntä Derma6 Wound Oil suihketta.
Tuotteiden etuna vahva hyönteisiä karkottava haju

Märkivät ihotulehdukset

Pesu Derma1 Skin care shampoo
Voitele kuiva iho Derma13 Zinc Solution

Pesu, huuhtominen

Neutraali Derma4 Gentle shampoo, laimennos 1:5 – 1:20. Derma4 shampoo on tiiviste.

Korvahuolto

Derma8 Ear Cleanerin avulla puhdistat korvat hellävaraisesti ihoa hoitaen ja korvan ihon vastustuskykyä tukien.

Kutisevat hyönteisten puremat
Punoittava, ärtynyt iho

Punoittavan ja kutisevan ihon hoitoon soveltuu hyvin Derma2 Calming Serum sekä Derma11 Anti-Itch suihke ja lisäapuna Derma1 Skin Care shampoopesu, kun puremakohdat vaativat pesua.
Punkin puremiin Derma6 haavaöljy
Tuotteiden etuna vahva hyönteisiä karkottava haju.

Aurinkosuoja ja palanut iho

Derma7 Soothing sun shield +40 suojakerroin, pitkäkestoinen, veden kestävä sekä ihoa kosteuttava ja hoitava.

Korppuisen palaneen ihonhoitoon saat apua Derma5 voiteesta. Punoittavan auringon polttaman ihon rauhoittamiseen soveltuu Derma2 Calming Serum

Hilse, kuiva iho

Pese tarvittaessa kosteuttavalla Derma4 Gentle shampoolla. Kosteussuihke iholle Derma9 Luxury shine&care hoitaa sekä ihoa että turkkia. Hiero turkin tehohoito Derma15 Lusterious conditioner valmiste pesun jälkeen ihoa myöten ja kosteutat myös ihoa turkkkihoidon avulla. Tuotteet jättävät kevyen tuoksun, joka osaltaan vähentää punkki-.ja hyönteiskuormitusta.

Tassut

Kevyt kosteutus Derma9 Luxury shine&care suihkeella ja kunnon kuivan polkuanturan hoito hyvin imeytyvällä Derma10 Heel balm voiteella.

Kirjoittaja

Biokemisti Saija Pihkanen
Valmistunut Helsingin yliopistosta filosofian maisteriksi biokemian laitokselta.
Toiminut aiemmin:
– Tutkijana eläinlääketieteellisessä, vt. Biokemian yliassistentti.
– Lääke- ja bioteollisuuden palveluksessa kansainvälisissä johtotehtävissä yli 20 vuotta.

Taustaa kirjoittajasta:
– Luonnonmukaisen SOLHEDS -tuotesarjan kehittäjä.
– Tuotteet kehitetty doping-vapaina omalle hevoselle ja saksanpaimenkoiralle.
– Tutkinut hevosten kesäihottumaan yli 20 vuotta.
– Perehtynyt luonnonlääketieteeseen yli 20 vuotta.
– Pitkä historia sekä hevos- että koiraurheilun parissa.

Lisätietoa ihon, iho-ongelmien ja karvapeitteen hoitoon www.solheds.com.