fbpx

Hyönteisten puremien aiheuttama allerginen reaktio

Vaikka kesä onkin ihanaa aikaa, on se valitettavasti hevosten iho-ongelmien pääsesonki. Lähes kaikki hevoset reagoivat enemmän tai vähemmän allergisesti hyönteisten puremiin.

Oireet

Yleensä reaktio näkyy kutinana, tyypillisesti häntä- tai harjamarrossa. On tärkeää ymmärtää, että niin kauan kuin eläin altistuu sille, mille se on allerginen, sillä on myös oireita. Kun oireet lisääntyvät ja hevonen hankaa itseään säännöllisesti, voidaan hevosta pitää kesäihottumaisena. Hyönteiset, erityisesti polttiaiset, aiheuttavat allergisia oireita. Niitä ei voi välttää sataprosenttisesti, hyönteisaltistusta voi vain vähentää.

Kesäihottuma koetaan usein hankalana sairautena. Valitettavasti joskus kieltäydytään tunnistamasta tautia kesäihottumaksi. On vaikeaa hyväksyä, että hevosella on krooninen ihosairaus, joka vaatii säännöllistä loppuelämän hoitoa. Kutiseva ja oireileva hevonen voidaan jopa kokea “nolona”, heikkona yksilönä aktiivisessa käytössä.

Paikallishoidon tavoite

Kesän kutinoista ja jopa kesäihottumasta kärsiviä hevosia voidaan auttaa hyvällä paikallisella hoidolla. Hoidon tavoitteena on silloin:

  1. Lievittää oireita ja helpottaa hevosen oloa.
  2. Parantaa ihon vastustuskykyä ja kestävyyttä hyönteisten puremille ja ulkoiselle mekaaniselle hankaamiselle.
  3. Välttää komplikaatiota/lisäsairauksia. Allerginen iho on hankaamisen myötä altis muille iho-ongelmille (ihotulehdus, haavat), erityisesti jos oireileva iho jätetään riittämättömälle hoidolle.

Allergian ja hyönteisten puremien aiheuttaman kutinan hoito vaatii kokonaisvaltaista hoitoa parhaan hoitotuloksen saavuttamiseksi. On tärkeää aloittaa hoito ajoissa. Erityisesti kesäihottumahevosilla, ei kannata odottaa oireiden ilmaantumista, vaan vahvistaa ihoa ajoissa ennaltaehkäisevästi hyvällä paikallishoidolla.

Vältä allergian aiheuttajaa

Vaikuta olosuhteisiin niin, että laitumet, ympäristö ja talli pidetään mahdollisimman hyönteisvapaana. Avoin, tuulinen alue ilman seisovaa vettä (lammikoita, vettä ojissa) on paras laidun.

Polttiaiset eivät lennä pimeässä. Pidä talli pimeänä iltaisin ja aamuhämärässä, polttiaiset ovat aktiivisimpia näinä aikoina. Pimeä talli öisin voi olla hyvä vaihtoehto joillekin hevosille.

Hyönteis- ja ihottumaloimet tuovat monille hevosille suurta helpotusta. Loimi vähentää hyönteiskuormitusta sekä antaa mekaanisen suojan hevosen hangatessa. Hevosen hangatessa hajoaa ensin loimi. Ihottumaloimia tarvitaan useampi: yksi on hevosen päällä, toinen pesussa ja kolmas korjattavana.

Hyönteismyrkyt ja -karkoitteet. Hyönteiset metsästävät pääasiassa hajuaistillaan tunnistaen eläinten erittämän hiilidioksidin. Paarmat eroavat metsästäen saalistaan myös lämmön avulla. Siksi on vaikeampaa torjua paarmoja ja siten paarmat muodostavat suuremman ongelman tummille hevosille, joiden karva/iho lämpenee auringossa enemmän.

EU:n lainsäädäntö biosidituotteista edellyttää, että kaikki vaikuttavat aineet ja tuotteet ovat rekisteröityjä. Prosessi ei kaupallisesti ole käytännössä mahdollista luonnonaineille. Siksi vain hyvin harvat luonnonaineet ovat rekisteröityjä biosidituotteita. Rekisteröimättömiä luonnontuotteita ei saa markkinoida hyönteiskarkotteina, mutta näiden valmisteiden myyntiä EU.n biosidi lainsäädäntö ei kiellä, kunhan näitä valmisteita ei markkinoida hyönteismyrkkynä.

Herkkäihoiset hevoset ovat usein yliherkkiä virallisesti hyväksytyille hyönteismyrkkyille, joiden vaikuttavat aineet on pääasiassa hermomyrkkyjä, kuten permetriini. Markkinoilla on monia erilaisia hyönteismyrkkyjä ja -karkotteita, kokeile mikä sopii hevosellesi parhaiten.

Jos päätät tehdä oman seoksen, testaa se ensin omalla ihollasi auringonvalossa, ennen kuin altistat hevosen herkän ihon omakokkaukselle 24/7-tilanteessa täydessä auringonpaisteessa.

Allergisen tulehdusreaktion hoitamineni

 Allerginen tulehdusreaktio aiheuttaa kutinaa, joka vaatii hoitoa. Markkinoiden toistaiseksi tehokkain allergista tulehdusreaktiota laskeva lääke on kortisoni. Kortisonin käyttö tulee aina tehdä yhteistyössä eläinlääkärin kanssa. Kortisonin käyttöön liittyy vakavia haittavaikutuksia, etenkin alkuperäisroduilla, esim. kaviokuume.

Jollain luonnonaineilla on myös allergista tulehdusreaktiota laskevaa vaikutusta. Siksi myös luonnontuotteista voi olla apua, erityisesti jos hoito aloitetaan varhaisessa vaiheessa. Akuuteissa tilanteissa, joissa hevonen on hangannut itsensä haavoille, tulee kutsua eläinlääkäri. Eläinlääkäri arvioi, mitä hoitoa hevonen tarvitsee, ja tarvitaanko kortisonihoitoa.

Kesäihottuma häntä, hangattu

Paarman puremat

Erilaiset hyönteiset tekevät erilaista “tuhoa” iholla. Osa niistä puree reikiä ihoon. Yleensä kyseessä on tällöin paarmat. Tyypillisesti ne purevat rintakehään ja kaulaan. Avonaisista puremakohdissa on infektioriski. Hoitosuositus on antiseptinen pesu ja kuivalle iholle antimikrobinen voide/haavaöljy. Huomaa, että paarmat metsästävät saalistaan myös lämmön avulla, mikä vaikeuttaa hevosen suojaamista niitä vastaan. Siksi on hyvä tarjota laitumella varjoalue, jotta hevoset pysyvät viileämpinä.

Eläintenhoitotuotteet

Hoitotuotteita valittaessa on oltava tarkkana, etenkin herkkäihoisille ja vaurioituneen ihon hoidossa. Turvalliset ja tehokkaat eläintenhoitotuotteet eivät ole itsestäänselvyys markkinoilla.

Viranomaismääräysten mukaan eläintenhoitotuotteet ovat teknisiä valmisteita, eläin on juridisesti esine. Viranomaisten vaatima tuoteturvallisuus eläintuotteille on sama kuin esimerkiksi talomaalille tai autotuotteille. Tuotteet voivat sisältää ainesosia, jotka ovat haitallisia eläimille ja täysin soveltumattomia eläinten hoitotuotteisiin. Valmistaja määrittää itse laatu- ja tuoteturvallisuustasonsa, ei viranomainen. Eläimiä ei siis suojata lailla kuten ihmisiä kosmetiikkalain avulla (shampoot, ihonhoitotuotteet jne.).

Vältä tuotteita ilman ainesosaluetteloa ja jotka sisältävät kemikaalien varoitusmerkkejä (syövyttävä, syttyviä aineita jne.). Valitse tuotteita, joissa voit tarkistaa valmistajan pätevyyden alalla, ei vain mainittuna nimettömiä asiantuntijoita ja influensereiden kehuja. Tunnettu tuotemerkki tai luonnontuote ei ole takuu valmisteiden tuoteturvallisuudesta.

Täältä voit lukea lisää tuoteturvallisuudesta.

Kirjoittaja: Biokemisti Saija Pihkanen

Valmistunut filosofian maisteriksi Helsingin yliopistosta

Työkokemus: Tutkija Eläinlääketieteellisessä korkeakoulussa, vt. yliassistentti biokemiassa. Yli 20 vuoden kansainväliset johtotehtävät lääke- ja bioteollisuudessa. Lääkekehityksen ammattilainen.

SOLHEDS-tuotesarjan kehittäjä.

 Kesäihottuman kliininen tutkimus, eläinlääkäripäivillää 2015, Helsinki. 

Tutkimuksesta tehdyt ohjeet kesäihottumahevosten hoitajille

SOLHEDS-tuotteet on alun perin kehitetty oman kesäihottumahevosen ja koiran hotspotin sekä kirjoittajan omien iho-ongelmien hoitoon.

Tutkinut yli 20 vuotta hevosten kesäihottumaa sekä hoitanut yli 200 kesäihottumaa sairastavaa hevosta.

Suomenratsut ry luovutti 2018 Hevosten hyvinvointipalkinnon