fbpx

Haavat

Tulosta PDF-ohjeet:

Haavan paranemisprosessi

Haavojen paranemisprosessi jakaantuu 4 eri vaiheeseen.

1) tulehdusvaiheessa elimistön oma mekanismi pyrkii suojautumaan haavan aiheuttamilta vaaroilta (verihukka, vieraiden aineiden joutuminen kehoon)
2) haavan puhdistusvaiheessa elimistö pyrkii poistamaan kuolleen kudoksen ja vieraat aineet elimistöstä,
3) korjausvaiheessa elimistö aktivoituu korjaamaan vaurioita ja peittämään haavan,
4) maturaatiovaiheessa elimistö pyrkii viimeistelemään korjatun kudoksen. Haavan vaihe, sijainti ja vakavuus vaikuttaa sen hoitoon, jonka parhaiten arvioi eläinlääkäri.

Etenkin isoille pakoeläimille, hevosille, tulee usein haavoja. Haavoja on erillaisia. Pisto-, viilto- , purema- ja isot haavat vaativat yleensä eläinlääkärin hoitoa. Käänny näissä tapauksissa ja aina, kun olet epävarma hoidosta eläinlääkärin puoleen. Ensiapuna esim. onnettomuustilanteissa on verenvuodon tyrehdyttäminen kiristyssiteen tai vastaavan avulla. Haava puhdistetaan huolellisesti. Vesisuihkulla huuhtominen on usein tehokas tapa puhdistaa kaikki ulkoinen lika haavasta.

Haava sellaisenaan on altis tulehduksille. Hyvä haavahoito perustuu haavan puhtaana pitämiselle, tulehduksen torjumiselle sekä haava-alueen uudistumisen tukemiselle. Tulehduksen torjunnassa käytetään desinfioivia ja antimikrobisia aineita. Tyypillisiä laajakirjoisia eli useampia eri mikrobeja tuhoavia synteettisiä aineita on esimerkiksi jodattu povidone, kloorihexidiini sekä etanolipohjaisia tuotteita. Tyypillinen haittavaikutus aineilla on, että ne saattavat aiheuttaa ihoärsytystä sekä hidastaa ja estää uuden kudoksen muodostumista. Etanolipohjaiset tuotteet yleensä kirvelevät ja aiheuttavat siten eläimelle epämiellyttävän olon ja hoidon vastustusta. Kudoksen uudistumista voidaan tukea pitämällä itse haava-alue kosteana.