fbpx

Hyönteiset ja kutiseva iho

SOLHEDS luonnontuotteiden käyttöohjeet apuna hyönteisten puremiin

Hyönteisten puremat aiheuttavat valtaosalle eläimistä allergisen reaktion, aivan kuten ihmisille. Näitä ei eläinten hoitajat aina miellä allergiseksi reaktioksi. Kutisevat ja kihelmöivät paukamat ja puremajäljet voivat tulehtua, etenkin eläinten nuolemisen ja hankaamisen takia. Monille eläimistä hyönteisten puremat edellyttävät hoitoa.

Tyypillisiä oireilevia alueita hevosille on kaula, ryntäät, häntä ja vatsanalus. Yleinen ”kesä vatsan alus” hevosilla on kova hyönteisten puremien aiheuttama panssari iholla sekä rastaksi hangattu häntä. Tämä vatsapanssari on yleensä hevoselle kihelmöivän kutiseva kuin myös rastahäntä. Koirilla hyönteiset syövät usein myös vähäkarvaisen vatsan, joka ilmenee punoituksena ja paikoin tulehtuneena ja kutisevana ihona. Eläimesi ihon hoidon avulla voit lieventää hyönteisten aiheuttamaa kutinaa ja kihelmöintiä.

Hoidossa voidaan noudattaa allergisen ihon hoito-ohjeita. Ero allergista ihottumaa sairastavan ja allergisesti hyönteisten puremiin reagoivien eläinten välillä on oireiden ja hoidon määrä ja kesto. Tulehtunut iho hoidetaan ihotulehduksen ohjeiden mukaisesti. Mitä nopeammin omistaja huomaa ja hoitaa hyönteisten puremien aiheuttaman allergisen reaktion, sen parempi on hoitotulos. Derma1 Skin Care shampoon ja Derma2 Calming Seerumin tai vaihtoehtoisesti Derma11 Anti-Itch suihkeen avulla saat hyvin lievennettyä hyönteisten pistojen aiheuttamia oireita ja kutinaa.

AMPIAISEN PISTO KOIRILLA JA KISSOILLA

Ampiaisien pisto aiheuttaa useammin vakavamman allergisen reaktion kuin pienempien hyönteisten, kuten muurahaisten, hyttysten ja mäkäräisten puremat. Puremakohta on hyvä viilentää kylmällä. Derma2 calming serum sekä Derma11 anti-itch suihke hillitsee kutinaa ja lieventää reaktiota. Mikäli pistokohdan turvotus jatkuu tai jos puremakohta on pään, suun, kaulan alueella, on riski hengitysoireille, jolloin on syytä kääntyä eläinlääkärin puoleen.

Mitä olisi hyvä ymmärtää eläinten hoitotuotteiden tuoteturvallisuudesta löydät täältä.

Tulosta PDF-ohjeet:

Video-ohjeet: 

Paarman puremat, hyönteisten”syömä rinnus” ja jos iho on auki ja märkii voit käsitellä oireilevat alueet oheisesti:

1) Kastele alue
2) Pese Derma1 Skin Care Shampoolla, anna vaikuttaa pari minuuttia
3) Huuhdo
4) Anna kuivua/kuivaa
5) Suihkuta Derma6 Wound Oil tai Derma5 Germ Fighting voidetta. Ihon hoidon lisäksi jättää Derma6 haavaöljy sekä Derma5 voide alueen karvoihin voimakkaan tuoksun, joka auttaa suojaamaan hyönteisiltä.

Kärpäset ja rähmäsilmät

Suihkauta Derma6 haavaöljyä pumpuliin ja pyyhi silmän ympärys sekä rähmä silmäkulmista pois. Derma6 haavaöljy hoitaa herkkää silmänympärysihoa sekä tuoksunsa ansiosta auttaa pitämään kärpäset loitolla.

Kesän vinkit hyönteisten puremiin

Hyönteisten karkottaminen

Hyönteisiä voidaan torjua monella tavalla. Tyypillisiä keinoja on mekaaninen estäminen, kuten kärpäspaperi ja esim. hevosilla loimi. Hyönteisiä pyritään myös harhauttamaan esim. makean tai lämmön avulla, jolloin ne jättäisivät eläimet rauhaan. Markkinoilla on myös hyviä kemiallisia hyönteismyrkkyjä ja luonnonmukaisia hyönteisiä karkottavia aineita. Kemialliset synteettiset aineet ovat usein hermomyrkkyjä, joissa vaikutus perustuu hyönteisten herkkyyteen ko. aineelle verrattuna nisäkkäisiin esim. permetriini. Synteettisten kemiallisten hyönteismyrkkyjen siedettävyys vaihtelee ja tyypillinen haittavaikutus on ihoärsytys eli minkä verran ne ovat haitallisia tai ihoa ärsyttäviä, jonka johdosta ne ei välttämättä sovellu allergisille/kesäihottuma eläimille/hevosille. Suihkutettavia valmisteita on turvallisempi käyttää ulkona ja näin vähentää sekä omaa, että eläinten altistusta aineelle. Koirat ja kissat nuolevat itseään, joka aiheuttaa lisähaasteen hyönteisten turvalliselle karkottamiselle. Synteettiset kemialliset hyönteismyrkyt turkilla kulkeutuvat nuolemisen myötä helposti elimistöön, jonka johdosta on aina tarkistettava soveltuuko tuote lemmikeille. Noudata tarkkaan valmistajan antamia ohjeita käytön suhteen.

Hyönteiskarkotteina on myös paikallisvaleluliuoksia, jotka soveltuvat etenkin lemmikeille hyvin. Allergisille hevosille näissä ongelmaksi usein muodostuu tarvittavan annoksen määrä. Toisin kuin lemmikit on hevosen hyönteisten karkotetarve suurempi, koska hevoset saattavat olla hyönteisille altistettuna 24/7. Korkea annos aiheuttaa usein ihoärsytystä.

Luonnonaineiden käytölle hyönteiskarkotteina on pitkä historia. EU biosididirektiivin myötä on tehokkaiden luonnonmukaisten hyönteiskarkotteiden markkinointi käytännössä kielletty. Kiellettyä ei ole myydä luonnonöljyjä sisältäviä tuotteita, joilla on hyönteisiä karkottavia ominaisuuksia, mutta tuotteita ei saa markkinoida hyönteiskarkotteina. Luonnonöljyjä sisältävän tuotteen käyttötarkoitus määrittää kuuluuko tuote EU direktiivin alle biosidinä vai ei. Luonnonaineet ovat yleensä hyvin siedettyjä. Tosin huomioitava on, että eläimet voivat olla myös luonnon aineille allergisia. Hyönteisiä karkottavia luonnon aineita on muun muassa: laventeli-, sitronella-, piki-, neem-, eukalyptus-, neilikka-, setri-, piparmittu-, kaneli-, kissanminttu-, tea tree-, timjami-, sitruunaruoho-, sitruuna-, appelsiini-, basilika-, ja mäntyöljy sekä lukuisia muita. Näiden haisevien öljyjen avulla saadaan hyönteisiä esim. polttiaiset, punkit, kärpäset… harhautettua, jolloin ne eivät aisti eläintä eli eläin piilotetaan hajun avulla hyönteisiltä. Lukuisat hyönteiset saalistaa hajuaistinsa avulla. Luonnonöljyjen ongelmana on niiden nopea haihtuminen eli hajun kesto on usein hyvin lyhyt max. 60 minuuttia, etenkin jos ne ovat sekoitettuna etanolin kanssa, joka edesauttaa entisestään haihtumista. Hyvä luonnonmukainen karkote on pitkäkestoinen haju”cocktail”, jonka hajun alle pääsee eläin hyönteisiltä turvaan.

Mikään karkote ei ole 100% eli karkotteiden avulla saadaan hyönteisaltistusta vähennettyä, mutta ei hävitettyä. Lukuisat luontaistuotteet (voiteet, suihkeet, shampoot) ovat hyönteisiä karkottavia, mutta niiden vaikutusaika ja teho vaihtelee. Nyrkkisääntö itse kokatuille karkotteille on, että omistajan on myös itse pystyttävä näitä käyttämään. Eli mitään mitä et laittaisi omalle iholle/hiuksiin, ei myöskään tule laittaa eläimen iholle, karvoihin. Hyvä testi kotikokatulle karkotteelle on laittaa sitä omiin käsivarsiin ja katsoa kestääkö oma iho tämän karkotteen tunnin auringon paisteessa.

Käytä hyönteiskarkotteita aina turkkiin ja karvoihin, ei iholle. Näin säästät ihoa ylimääräiseltä ihoärsytykseltä.