fbpx

Tassujen hoito

SOLHEDS Derma-tuotteet apuna tassujen / polkuanturoiden hoidossa

Tassujen hoito

Talvella paukkupakkaset ja vaihtelevat sääolosuhteet laittavat polkuanturat koville. Samoin kesähelteellä kuuma asfaltti on iso rasite ja ongelma polkuanturoille. Aktiivikoiran (metsästyskoira, agilitykoira, vetokoira…) tassuja kannattaa hoitaa ja huolehtia ennakoivasti polkuanturoiden kunto metsästyskauden ja rasituksen lähestyessä. Mitä paremmassa kunnossa polkuanturat ovat, sen paremmin ne kestävät rasitusta. Säännöllinen tassujen tarkistus ja huolto tarpeen mukaan ennaltaehkäisee tassuongelmia. Hyvä tassurasva pitää polkuanturoiden ihon elastisuuden yllä.

Pidä tassut puhtaina

Likainen iho on altis ihovaurioille. Sepeli, sora, suola, piki teillä rasittaa tassuja ja teräväreunaiset kivet voivat aiheuttaa isompia ja pienempiä naarmuja. Rikkoutunut iho on riski ihotulehduksille. Peruspuhtaana pitoon sopii ihoystävällinen Derma4 Gentle shampoo. Vesipesu ei aina yksin riitä ja jo pieni loraus Derma4 shampoota pesuveteen auttaa pitämään ihoa myöten tassut puhtaina. Pese tassut ja vatsanalunen syys/talvikeleissä vähintään kerran viikossa laimealla Derma4 shampoolla, jotta suola ja piki saadaan paremmin pois ihoa ärsyttämästä. Vältä sulfaattipohjaisia peseviä aineita, jotta et pese liian aggressiivisesti ihoa suojaavia rasvahappoja pois. Jos iho on naarmuinen, rikki, punoittaa on hyvä pestä tassut antiseptisellä Derma1 Skin care shampoolla. Huomioi, että tassut on saatava kuiviksi. Kostea iho on erinomainen kasvualusta erilaisille taudinaiheuttajille.

Tassujen karvoitus kannattaa pitää lyhyenä, jos tarve on hyvälle pidolle. Pitkät karvatupsut tuovat liukkautta ja keräävät likaa. Pitkä tassukarvoitus vie pitoa polkuanturoista. Jos pidolle ei ole tarvetta, saa karvoista lisäsuojaa polkuanturoille. Tosin talvella pitkät karvat keräävät helpommin lumipaakkuja.

Rasvaa tassut tarvittaessa - hyvä tassurasva

Rasvahapot kuuluvat iholle ja tuovat sille suojaa nostamalla ns. ihoestettä sekä ihon elastisuutta, jota tarvitaan etenkin rasituksessa. Rasvaa polkuanturoita vedettömällä Derma10 Heel balm voiteella. Derma10 tassurasva antaa polkuanturoihin elastisuutta, rasituksen ja pakkasen kestoa sekä kosteuttaa ja hoitaa ihoa. Rasvaa tarpeen mukaan. Talvella ennen ulosmenoa voit rasvata myös varpaiden väliin jäävät karvat pitääksesi lumen loitolla. Polkuanturat on hyvä rasvata yötä vasten.

Hyvä tassurasva imeytyy nopeasti ja sisältää ihon tarvitsemia rasvahappoja. Vältä paksuja ihoa tukkivia tassurasvoja ja tassuvahoja. HUOM! Koira säätelee lämpötilaansa tassuista hikoilemalla ja tätä ei tule estää tukkimalla iho paksulla rasvalla (vaseliini, parafiini), vahalla. Vältä turhaa kovien tehoaineiden käyttöä esim. pikiöljy, terva, pihka, teepuuöljy. Monet luonnonaineet sisältävät tehoaineita, kuten kasviperäisiä antibiootteja eli fytobiootteja ja nämä tehoaineet ovat ongelmatilanteita varten, ei arkikäyttöön. Derma10 Heel balm imeytyy nopeasti ja soveltuu turvalliseen arkikäyttöön pitämään yllä polkuanturoiden kuntoa.

Asianmukainen pakkaus on suljettu pullo tai tuubi, jonne ei sormin pääse tuotetta kontaminoimaan. Avopakkaukset ovat riski tuoteturvallisuudelle. Aloita polkuanturoiden hoito ajoissa, etenkin jos tiedät koirasi polkuanturoiden kuivuvan ja halkeilevan helposti.

Mitä olisi hyvä ymmärtää eläinten hoitotuotteiden tuoteturvallisuudesta löydät täältä.

Ongelmatilanteet ja halkeilevat polkuanturat

Kovassa rasituksessa voivat polkuanturat kulua ”puhki” ja tulla halkeamia. Usein halkeamisen syynä on kuivat ja elastisuuden menettäneet polkuanturat, siksi säännöllinen ennaltaehkäisevä hoito rasvaamalla on tärkeää. Halkeilevat polkuanturat hoidetaan tulehdusriskin takia haavahoidon mukaisesti. Voitele Derma5 Germ Fighting cream halkeileviin polkuanturoihin. Voit myös käyttää Derma6 Wound oil. Lisätukea saat rasvaamalla päälle Derma10 heel balm voidetta.

Varpaiden välin iho on herkkä ja haasteellinen ja siten altis tulehduksille ja usein paikka, mistä esim. allergiset koirat reagoi. Kosteat kelit luovat otolliset olosuhteet myös furunkuloosille (”tassutulehdus”). On tärkeää pitää tassut puhtaana ja kuivina. Lisätietoa löydät allergisen ihon ja tulehtuneen ihonhoito osioista.

Ongelmatilanteissa on jälleen tärkeää ettei ihon toimintaa estä tukkimalla sitä paksuilla vahoilla ja rasvoilla. Monet vakavan ihotulehduksen aiheuttajista on hapettomissa olosuhteissa eläviä mikrobeja (esim. bakteereita) ja siten paksun rasvan muodostama hapeton ympäristö tukee näiden taudinaiheuttajien kasvua.

Lukuisissa iho-ongelmissa on tärkeä kääntyä ajoissa eläinlääkärin puoleen

Tassujen hoito, rasvattu tassu

Polkuanturoiden ja tassuongelmien ennaltaehkäisyyn

Lumipaakut turkissa ja tassuissa

Etenkin nuoskalunta kerääntyy helposti tassuihin polkuanturoiden väliin sekä hienojakoisiin koristekarvoihin jalkoihin, rinnuksiin sekä ”pussihousuihin”. Koiran kulku vaikeutuu lumipaakkujen takia ja on jopa koiralle kivuliasta. Lumen kertymistä tassuihin voi vähentää pitämällä tassukarvat lyhyinä sekä rasvaamalla karvat Derma10 Heel balm voiteella. Vältä jälleen paksuja rasvoja ja vahoja kuten yllä, jotta et häiritse ihon toimintaa. 

Turkista voi vähentää lumipaakkujen syntymistä Derma9 Luxury shine&care suihkeella. Lumen irroittaminen myös helpottuu tuotteen avulla. Vältä silikonipohjaisia tuotteita, jotta et estä ihon toimintaa. Oleellista on, että käytetyt tuotteet ovat turvallisia ja kuluvat jo käytössä pois, kuten Derma9 suihke ja Derma10 voide. Silikonipohjaiset tuotteet kerääntyvät ja silikonin poistamiseen tarvitaan kova pesuaine esim. tiskinpesuaine.

Derma9 Luxury shine&care suihke  ja Derma10 heel balm ovat turvallinen ja ekologinen valinta. Ei haittaa vaikka koira tai kissa nuolisi turkkiaan tai tassujaan, joissa on näitä tuotteita.

Lumipaukut tassuissa

TASSUJEN TOIMINTA

Polkuanturat ovat tassujen kosketuspinta alustaan ja kovimman rasituksen alainen. Polkuanturat kovettuvat ja paksuuntuvat ajan ja käytön saatossa, jotta ne kestäisivät paremmin kulutusta. Siten rasitusta tulisi asteittain lisätä pennun kasvuvaiheessa. Polkuanturoiden karhea pinta tarjoaa myös pitoa liukkaammalla kelillä.

Koira säätelee lämpötilaansa läähättämällä ja hikoilemalla tassuistaan. Tassut ovat ainoa paikka mistä koira hikoilee ja siten oleellisen tärkeä osa koiran lämmönsäätelyä. Siksi on tärkeää ettei tassujen toimintaa estetä tukkimalla tassujen ihoa paksuilla rasvoilla ja vahoilla.

Polkuanturoiden väliin jäävä iho on altis ihovaurioille. Kosteus, koloihin jäänyt lika, pienet naarmut lisäävät tulehdusriskiä ja teiden suolaus rasittaa sekä kuivattaa ihoa. Siksi tassujen puhtaana pito ja asianmukaisella tassurasvalla hoitaminen ennaltaehkäisee ihovaurioita.

Tassujen toiminta ja hoito