Hudproblem upptäckes vanligen som klåda, rodnad, mjäll, värme, avslitet hår, hudförhårnad och/eller att djuret kliar och skrapar sig. Alla dessa symptom är typiska för olika hudsjukdomar som kan bero på parasitangrepp, allergi, yttre skadegörare, skada och/eller inflammation. Många olika mikrober (bakterier, virus, svamp) kan orsaka inflammation. Det vetenskapliga namnet för dessa hudsjukdomar är dermatitis.
Med hjälp av en veterinär får du en helhetsbild av ditt djurs åkomma och kan på basen av detta bestämma bästa möjliga vård.
Enligt djurskydsslagen har ägaren ansvar för djurets hälsa, välbefinnande och vård vid sjukdom. Alla sjukdomar kan inte botas och om situationen är allvarlig och obotlig är det ibland barmhärtigast med eutanasi.
Vad man skall komma ihåg gällande beksrivna typer av hudproblem, är att den bakomliggande sjukdomsmekanismen och hudens grundstruktur är likadan för såväl katt, hund, häst som för människa. Därför är vården så gott som identisk. En bra grundregel är att preparat som djurägaren inte själv skulle sätta på sin egen hud, skall man inte heller använda på djuret.
Strålen försvagas av strålröta och inflammeras så småningom. Strålröta uppträder särskilt under våta årstider som hösten.
VÅRD AV FRISK DJUR
Eftersom hudens struktur och funktion är liknande hos katt, hund och häst, är också hudvården densamma. Skillnaden i vården mellan djuren beror närmast på deras beteende och levnadsförhållanden. Eftersom katter och hundar vårdar/slickar sig måste man ha nogrann koll på vårdprodukternas innehåll. Speciellt hos katter vars ämnesomsättningn inte på samma sätt som hos hundar klarar av att bryta ner de flesta i aromaterapeutiska oljornas olika ämnen. Bra hudvård förutsätter att man kontrollerar djurets hud regelbundet. För att känna igen skadad hud bör man veta hur frisk hud känns och ser ut.
Grundförutsättningen för frisk hud är rätt utfodring, tillräcklig utevistelse och motion.