Kutiseva iho on useimmiten ensimmäinen ja tyypillisin allergisen ihon oire. Allergia tarkoittaa elimistön yliherkkyysreaktiota vieraita, mutta harmittomia aineita kohtaan. Allergiassa elimistön immuunijärjestelmä ylireagoi ja aloittaa ”puhdistavan” tulehdusreaktion vieraan aineen tuhoamiseksi. Koska reaktio on ”turha”, aiheutuu tulehdusreaktiosta vain harmia elimistön omalle kudokselle. Tämä allerginen tulehdusreaktio ilmenee iholla kuumotuksena, punoituksena ja ajan saatossa ihon turvotuksena, paksuuntumisena ja kovenemisena. Lemmikeillä tulehdusreaktiota pahentaa oireilevien alueiden nuoleminen. Jatkuva kutina ja sen aiheuttama rapsutus ja hankaaminen aiheuttaa lisävammoja iholle sekä usein vakaviakin sekundääritulehduksia (seurausta ensisijaisesta ongelmasta).
Allergian aiheuttajia voi olla hyönteiset, ruoka-aineet, auringon valo, kemikaalit eli lukuisia eri tekijöitä. Selvitä yhdessä eläinlääkärin kanssa mille eläimesi on allerginen. Ensisijainen tavoite on allergisoivien tekijöiden poissulkeminen ja välttäminen. Koirilla tyypillisimmät allergiasta oireilevat alueet ovat: tassut, vatsa, korvat, nivuset ja naama. Kissoilla puolestaan korvat, ranteet/nilkat, kainalot, nivuset, varpaiden väli ja naama. Allergia puhkeaa yleensä eläinten varhaisvuosina. Hoitamattomana allergia pahenee. Allerginen iho on usein muutoinkin herkkä, mikä on hyvä huomioida näiden eläinten ihon hoidossa välttämällä ihon ylimääräistä mekaanista ja kemiallista rasitusta.
Koiran, hevosen tai kissan allergian hoidossa on huomioitava eläimen allergia kaikessa hoidossa. Allergisen ihon osalta on hoitotuotteiden, kuten turkki-, pesu- ja selvitysaineet, oltava mahdollisimman ihoystävällisiä. Tyypillisiä ongelmallisia aineita eläinten hoitotuotteissa on kovat pesevät aineet esim. sulfaattipohjaiset, monet säilöntäaineet, teho- ja stabilointiaineet. SOLHEDS Derma-tuotteissa on kemiallinen ärsytys iholle minimoitu. Täältä löydät ohjeet ihoystävälliseen allergisen koiran, kissan tai hevosen pesuun ja turkki- sekä jouhihuoltoon täältä. Mitä olisi hyvä ymmärtää eläinten hoitotuotteiden tuoteturvallisuudesta löydät täältä.
Monet luonnontuotteet voivat myös aiheuttaa allergisen reaktion. Siksi allergisen ihon hoidossa on oltava tarkka ja huolellinen. Riski kasvaa yliherkkyysreaktiolle, jos tuotteessa käytetty raaka-aine ei ole puhdas ja/tai sen pitoisuus on suuri, jolloin tämän raaka-aineen haitallisten ainesosien pitoisuus nousee niin suureksi, että haittavaikutukset ajaa hyvien tehoaineiden vaikutuksen yli, jolloin tuote ei ole enää turvallinen käyttää. Esimerkiksi pihkatuotteiden riski on korkea hartsipitoisuus, joka on hyvin yleinen allergian aiheuttaja. Pikiöljy ja terva ovat karsinogeenejä (syöpää aiheuttavia) niissä olevien PAH-yhdisteiden takia. Yleisissä terveysvaikutteisissa luonnonaineissa on sekä hyviä tehoaineita että haitallisia ihoa ärsyttäviä, jopa vaarallisia aineita. Siksi on syytä valita luonnontuotteita, jossa valmistaja on perehtynyt raaka-aineisiin ja ymmärtää mitä markkinoi. Täältä voit lukea lisää tuoteturvallisuudesta.
Eläinlääkärisi avulla selvität parhaiten eläimesi sairauteen liittyvän kokonaiskuvan ja mikä olisi ko. tapauksessa oikea hoito.
Tulosta ohjeet PDF-tiedostona:
Video-ohjeet:
SOLHEDS luonnontuotteiden käyttöohjeet apuna allergisen ihon hallintaan
Pese oireilevat alueet tarvittaessa Derma1 Skin Care shampoolla ja anna vaikuttaa n.3 minuuttia, jonka jälkeen shampoo huuhdotaan pois. Usein myös pelkkä vesipesu on riittävä, jolloin Derma1 shampoo pesu voi olla esim. 1-8 kertaa kuussa. Huomioi, että pesua ei joka kerta tarvita, pelkkä harjaus voi riittää ja pesun jälkeen on iho saatava aina kuivaksi.
Voitele kuivan ja puhtaan ihon oireilevat alueet päivittäin ja mielellään 2 kertaa päivässä Derma2 Calming Serumilla tai Derma11 Anti-Itch suihkeella. Lisätukea ihon kuntoutukseen saat voitelemalla kuivan ja puhtaan ihon oireilevat alueet Derma5 Germ Fighting voiteella Derma1 shampoo pesupäivinä tai kerran viikossa. Derma5 voide soveltuu hyvin myös ns. elefantti-iholle, jota muodostuu helposti jatkuvan hankaamisen tuloksena.
Vaihtoehtoisesti voit käyttää Derma11 Anti-Itch suihketta Derma2 seerumin sijaan. Suihke on nopeampi ja helpompi käyttää etenkin kehon alueella ja soveltuu lähes hajuttomana myös koirien kasvoihin.
Koiran, hevosen tai kissan allergian hoidossa on huomioitava eläimen allergia kaikessa hoidossa. Allergisen ihon osalta on hoitotuotteiden, kuten turkki-, pesu- ja selvitysaineet, oltava mahdollisimman ihoystävällisiä. Tyypillisiä ongelmallisia aineita eläinten hoitotuotteissa on kovat pesevät aineet esim. sulfaattipohjaiset, monet säilöntäaineet, teho- ja stabilointiaineet. SOLHEDS Derma-tuotteissa on kemiallinen ärsytys iholle minimoitu. Täältä löydät ohjeet ihoystävälliseen allergisen koiran, kissan tai hevosen pesuun ja turkki- sekä jouhihuoltoon täältä. Mitä olisi hyvä ymmärtää tuoteturvallisuudesta löydät täältä.
Ongelmalliseksi eläinten allergisen ihon hoidossa muodostuu taudin jatkuvuus eli se on yleensä pysyvä sairaus, joka ei parane. Osa allergioista on vuodenaikaan sidottu ja osa on riesana ympäri vuoden. Allergisen ihon onnistunut hoito edellyttää hoitajan sitoutumista päivittäiseen hoitoon, usein eläimen eliniän ajaksi. Aloita kausiluonteisten oireiden hoito ajoissa, jo ennaltaehkäisevästi ihoa tukemaan. Koirat ja kissat ovat helpompia, koska asuvat yleensä samassa taloudessa. Hevosen omistajalle säännöllinen hoito vaatii usein hoitoringin pystyttämistä päivittäisen hoidon järjestämiseksi. Kroonisten sairauksien, kuten allergian, perushoito on hyvä ylläpitohoito eli säännöllinen päivittäinen hoito.
Kuinka hoitaa eläimen allergista ihoa
Allergian hoidossa on ensisijaisen tärkeää välttää allergian aiheuttajaa.Kesäihottumahevosilla se tarkoittaa polttiaisten välttämistä. Ruoka-aineallergisille koirille aloitetaan ruoka-aineiden järjestelmällinen eliminointi ravinnosta. Aina se allergian aineuttajan välttäminen ei onnistu ja näissä tapauksissa on pyritty löytämään immunoterapian avulla ratkaisua. Eli siedätetään eläin allergian aiheuttajalle. Immunoterapia ei ole vielä rutiinisti eläimille saatavilla, paikoin pieneläimille.
Koska allergisessa ihottumassa oireileva elin on iho, on ihon hyvästä kunnosta huolehdittava. Hyvä ihon hoito pitää sisällään ihon puhtaana pidon sekä ihon kosteustasapainosta huolehtimisen voitelemalla sekä allergista tulehdusreaktiota laskevan hoidon. Varsinaisen allergisen tulehdusreaktion hoitoon on tehokkain lääke glukokortikosteroidit. Glukokortikosteroidit eli kortisoni on anti-inflammatorinen aine eli se ajaa allergista tulehdusreaktiota alas. Sitä on saatavana sekä paikallisesti annettavana voiteena että systeemisenä lääkekuurina. Molempiin liittyy vakavia haittavaikutuksia. Kortisoni on kuitenkin eläinlääkärin valvonnassa erinomainen lääke ja toistaiseksi ainoa lääke äkillisissä allergisissa iho-ongelmatilanteissa.
Allergisen ihon hoidossa on käytössä systeemisiä lääkkeitä sekä paikallishoitoja. Vakiintuneena käytäntönä on kortisonipohjaiset hoidot ja rasvahapot. Antihistamiinien tehoa ei ole voitu eläimillä yksiselitteisesti tieteellisesti osoittaa. Monet eläinlääkärit kuitenkin ovat todenneet niiden tehoavan osaan eläimistä. Homeopatiasta on myös osa eläimistä saanut apua allergisten oireiden hillintään. Systeemisistä hoidoista huolimatta, vaatii iho myös hyvän paikallishoidon eli systeeminen hoito ei valitettavasti ole yksinään riittävä. Antihistamiini lääkehoidon annoksen lisääminen ei auta, jos sillä ei ole eläimelle tehoa. Riskinä on yliannostuksen haitat.
Lemmikeille on hyväksi hoitokäytännöksi muodostunut pesuhoidot, joissa tavoite on pestä iholta mahdolliset allergeenit eli allergian aiheuttajat pois, pienentää ihon mikrobikuormaa sekä rauhoittaa ja hoitaa ihoa. Toistuvaan pesuun allergiselle iholle on vesipesu usein riittävä, jolloin ihoa ei turhaan rasiteta pesevillä aineilla tai ylimääräisillä kemikaaleilla. Lisäksi kuuluu hoitokokonaisuuteen voiteita, joilla tavoite hoitaa ja rauhoittaa ihoa. Vältä allergisen ihon hoidossa paksuja ja rasvaisia likaa kerääviä tuotteita.
Allergian lieveilmiöinä on sekundääritulehdukset ja hankaamisen ja rapsutuksen aiheuttamat haavat. Nämä ihotulehdukset hoidetaan ihotulehdusohjeiden mukaan ja haavat haavaohjeiden mukaan. Allergista eläintä ei saa oireettomaksi jos se jatkuvasti altistuu allergian aiheuttajalle. Esimerkiksi kesäihottumainen hevonen oireilee niin kauan kuin se altistuu polttiaisille ja vehnäallerginen koira oireilee niin kauan kuin se altistuu vehnälle. Kokonaisvaltaisen hoidon tavoitteena on hillitä allergian oireita mahdollisimman hyvin. Tässä avainasemassa on jatkuva ja säännöllinen ylläpitohoito.
Tyypillisiä ongelmia allergisen eläimen hoidossa on:
• Hoito ei ole riittävän säännöllistä
• Hoito ei sisällä mitään allergista tulehdusreaktiota hillitsevää
• Hoito ei päädy riittävän hyvin iholle
• Riittämätön hygienia
• Hoito ei kata kaikkia oireilevia alueita