fbpx

Rivitulehdus

Rivitulehduksen hoito

Rivitulehdus on sekundääritulehdus eli seurausta, jostain ensisijaisesta ongelmasta. Ensisijaisia ongelmia voi olla esim. auringossa palanut iho (valkoiset sukat), sadekelissä ja mudassa pehmentynyt iho, haavat. Tilanteita, joissa ihon kyky suojata ulkoisilta haittatekijöiltä on alentunut.

Eläinlääkärisi avulla selvität parhaiten hevosesi sairauteen liittyvän kokonaiskuvan ja mikä olisi ko. tapauksessa oikea hoito.

Rivitulehduksessa iholla olevat mikrobit pääsevät lisääntymään ja valloittamaan ihokudosta heikentyneen ihon kunnon takia. Usein kyseessä on Dermatophilus congolensis, joka on anaerobinen bakteeri. Pahimmillaan se valloittaa syvemmät ihokerrokset, eikä tulehdus pysy enää paikallisena. Tämä ilmenee turvotuksena ja lämpönä, joka voi edetä imusuonitulehdukseksi.

Kun paikallishoito ei yksinään ole riittävä pyydä eläinlääkärisi arvioimaan systeemisen lääkekuurin tarve. Usein taudissa ilmenee rupia, hyvin infektiivinen rupipanssari, joka suojaa taudinaiheuttajabakteeria. Rupipanssari on verenkierron ulkopuolella ja siten systeemisen antimikrobisen hoidon tavoittamattomissa. Siksi ruvet edellyttävät tehokasta paikallishoitoa.

Huomioithan, että vaseliini ja parafiinipohjaiset voiteet parantavat ei toivotusti anaerobisen bakteerin elinolosuhteita.

Rivitulehdus on yleensä hyvin kivulias hevoselle ja se on hoidettava hevosen kipua kunnioittaen. Tarvittaessa rauhoituksen alaisena.

Tulosta hoito-ohjeet pdf-muodossa:​

SOLHEDS -tuotteiden käyttöohjeet

1. Jos hevonen on hyvin karvainen tulee oireileva alue klipata karvoista vapaaksi (ELL tekee tämän yleensä hevonen rauhoitettuna). Tavoite on luoda hyvin hengittävä alue, jotta anaerobisen bakteerin elinolosuhteet heikkenevät.

2. Huuhtele kaikki irtolika pois ja kastele alue huolellisesti vedellä.

3. Hiero varovasti Derma1 skin care shampoota oireileville alueille.

4. Jätä Derma1 shampoo vaikuttamaan vähintään 5 minuutiksi. Pidempi vaikutusaika tehostaa vaikutusta.

5. Huuhdo shampoo pois huolellisesti ja samalla kevyesti, hyvin varovasti pyri irroittamaan rupea minkä ”nätisti” saa irti repimättä. Liian aggressiivinen rupien irroittaminen vain pahentaa tilannetta. 

6. Kuivaa alue huolella puhtaalla pyyhkeellä. Voitele kuivalle iholle Derma5 Germ Fighting voidetta. Hiero huolellisesti rupien päälle sekä ympäröivään ihoon. Märkiviin ihotulehduksiin sekä tulehduksiin ihopoimuissa soveltuu Derma13 Zinc Solution voide

7. Toista toimenpide päivittäin ja jos mahdollista ensimmäisinä päivinä kahdesti. Derma5 voide / Derma13 voide myös pehmentävät rupea ja helpottavat ruven irrottamista. Huomioithan, että irronnut rupi sisältää tarttuvia mikrobeja ja on siten huolellisesti hävitettävä. Hoidettava alue pienenee päivittäin.

8. Jatka näin kunnes rivirupi on saatu ”väsytettyä” irti. Riviruven irrottua jatka hoitoa vielä kahden päivän ajan. Lisäapua ihovaurion jälkeisen ihon kuntouttamiseen ja karvapeitteen uudistumiseen saat Derma2 calming seerumilla.

9. Jatkossa seuraa alueita huolella ja aloita hoito ajoissa, ennen panssariruven muodostumista. Ajoissa kiinni saatu rivi hoituu Derma1 shampoo pesulla ja Derma2 seerumin avulla.

HUOM. Hoitoa ei pidä jättää liian aikaisin kesken, ettei se pahenna tilannetta, jossa muodostuisi entistä vastustuskykyisempiä taudinaiheuttajamikrobeja eri antimikrobisille aineille. Tämän takia kotikonstein parin päivän hoitoyritykset tuotteita vaihdellen voi muodostaa riskin tulehduksen pahenemiselle.

Tauti muodostuu usein toistuvaksi ongelmaksi. tauti voi myös levitä ja nousta esim. vuohisista kehoon. Paikallisoireet hoidetaan paikallisesti ja elimistöön levinneet systeemisesti. 

Paras hoito taudille on ensisijaisen ongelman selvittäminen ja sen välttäminen, sekä toisena taudin varhainen toteaminen ja hoito.

Tarkista hevosesi riskialueet säännölisesti normaali hoidon yhteydessä.