Rivitulehduksen hoito
Rivitulehdus on sekundääritulehdus eli seurausta, jostain ensisijaisesta ongelmasta. Ensisijaisia ongelmia voi olla esim. auringossa palanut iho (valkoiset sukat), sadekelissä ja mudassa pehmentynyt iho, haavat. Tilanteita, joissa ihon kyky suojata ulkoisilta haittatekijöiltä on alentunut.
Eläinlääkärisi avulla selvität parhaiten hevosesi sairauteen liittyvän kokonaiskuvan ja mikä olisi ko. tapauksessa oikea hoito.
Rivitulehduksessa iholla olevat mikrobit pääsevät lisääntymään ja valloittamaan ihokudosta heikentyneen ihon kunnon takia. Usein kyseessä on Dermatophilus congolensis, joka on anaerobinen bakteeri. Pahimmillaan se valloittaa syvemmät ihokerrokset, eikä tulehdus pysy enää paikallisena. Tämä ilmenee turvotuksena ja lämpönä, joka voi edetä imusuonitulehdukseksi.
Kun paikallishoito ei yksinään ole riittävä pyydä eläinlääkärisi arvioimaan systeemisen lääkekuurin tarve. Usein taudissa ilmenee rupia, hyvin infektiivinen rupipanssari, joka suojaa taudinaiheuttajabakteeria. Rupipanssari on verenkierron ulkopuolella ja siten systeemisen antimikrobisen hoidon tavoittamattomissa. Siksi ruvet edellyttävät tehokasta paikallishoitoa.
Huomioithan, että vaseliini ja parafiinipohjaiset voiteet parantavat ei toivotusti anaerobisen bakteerin elinolosuhteita.
Rivitulehdus on yleensä hyvin kivulias hevoselle ja se on hoidettava hevosen kipua kunnioittaen. Tarvittaessa rauhoituksen alaisena.