Hyönteisten puremien aiheuttama allerginen reaktio
Vaikka kesä onkin ihanaa aikaa, on se valitettavasti hevosten iho-ongelmien pääsesonki. Lähes kaikki hevoset reagoivat enemmän tai vähemmän allergisesti hyönteisten puremiin.
Oireet
Yleensä reaktio näkyy kutinana, tyypillisesti häntä- tai harjamarrossa. On tärkeää ymmärtää, että niin kauan kuin eläin altistuu sille, mille se on allerginen, sillä on myös oireita. Kun oireet lisääntyvät ja hevonen hankaa itseään säännöllisesti, voidaan hevosta pitää kesäihottumaisena. Hyönteiset, erityisesti polttiaiset, aiheuttavat allergisia oireita. Niitä ei voi välttää sataprosenttisesti, hyönteisaltistusta voi vain vähentää.
Kesäihottuma koetaan usein hankalana sairautena. Valitettavasti joskus kieltäydytään tunnistamasta tautia kesäihottumaksi. On vaikeaa hyväksyä, että hevosella on krooninen ihosairaus, joka vaatii säännöllistä loppuelämän hoitoa. Kutiseva ja oireileva hevonen voidaan jopa kokea “nolona”, heikkona yksilönä aktiivisessa käytössä.
Paikallishoidon tavoite
Kesän kutinoista ja jopa kesäihottumasta kärsiviä hevosia voidaan auttaa hyvällä paikallisella hoidolla. Hoidon tavoitteena on silloin:
- Lievittää oireita ja helpottaa hevosen oloa.
- Parantaa ihon vastustuskykyä ja kestävyyttä hyönteisten puremille ja ulkoiselle mekaaniselle hankaamiselle.
- Välttää komplikaatiota/lisäsairauksia. Allerginen iho on hankaamisen myötä altis muille iho-ongelmille (ihotulehdus, haavat), erityisesti jos oireileva iho jätetään riittämättömälle hoidolle.
Allergian ja hyönteisten puremien aiheuttaman kutinan hoito vaatii kokonaisvaltaista hoitoa parhaan hoitotuloksen saavuttamiseksi. On tärkeää aloittaa hoito ajoissa. Erityisesti kesäihottumahevosilla, ei kannata odottaa oireiden ilmaantumista, vaan vahvistaa ihoa ajoissa ennaltaehkäisevästi hyvällä paikallishoidolla.
Vältä allergian aiheuttajaa
Vaikuta olosuhteisiin niin, että laitumet, ympäristö ja talli pidetään mahdollisimman hyönteisvapaana. Avoin, tuulinen alue ilman seisovaa vettä (lammikoita, vettä ojissa) on paras laidun.
Polttiaiset eivät lennä pimeässä. Pidä talli pimeänä iltaisin ja aamuhämärässä, polttiaiset ovat aktiivisimpia näinä aikoina. Pimeä talli öisin voi olla hyvä vaihtoehto joillekin hevosille.
Hyönteis- ja ihottumaloimet tuovat monille hevosille suurta helpotusta. Loimi vähentää hyönteiskuormitusta sekä antaa mekaanisen suojan hevosen hangatessa. Hevosen hangatessa hajoaa ensin loimi. Ihottumaloimia tarvitaan useampi: yksi on hevosen päällä, toinen pesussa ja kolmas korjattavana.
Hyönteismyrkyt ja -karkoitteet. Hyönteiset metsästävät pääasiassa hajuaistillaan tunnistaen eläinten erittämän hiilidioksidin. Paarmat eroavat metsästäen saalistaan myös lämmön avulla. Siksi on vaikeampaa torjua paarmoja ja siten paarmat muodostavat suuremman ongelman tummille hevosille, joiden karva/iho lämpenee auringossa enemmän.
EU:n lainsäädäntö biosidituotteista edellyttää, että kaikki vaikuttavat aineet ja tuotteet ovat rekisteröityjä. Prosessi ei kaupallisesti ole käytännössä mahdollista luonnonaineille. Siksi vain hyvin harvat luonnonaineet ovat rekisteröityjä biosidituotteita. Rekisteröimättömiä luonnontuotteita ei saa markkinoida hyönteiskarkotteina, mutta näiden valmisteiden myyntiä EU.n biosidi lainsäädäntö ei kiellä, kunhan näitä valmisteita ei markkinoida hyönteismyrkkynä.
Herkkäihoiset hevoset ovat usein yliherkkiä virallisesti hyväksytyille hyönteismyrkkyille, joiden vaikuttavat aineet on pääasiassa hermomyrkkyjä, kuten permetriini. Markkinoilla on monia erilaisia hyönteismyrkkyjä ja -karkotteita, kokeile mikä sopii hevosellesi parhaiten.
Jos päätät tehdä oman seoksen, testaa se ensin omalla ihollasi auringonvalossa, ennen kuin altistat hevosen herkän ihon omakokkaukselle 24/7-tilanteessa täydessä auringonpaisteessa.
Ihon hoito
Toinen kulmakivi hyönteiskutinan hoidossa on puhtaus ja ihon kosteustasapainon ylläpitäminen. Pääsääntöisesti vesipesu riittää. Jos kutina on voimakasta ja iho on rikki, on iholla infektioriski. Tällöin tarvitaan antiseptinen pesu, jotta mikrobikuormitusta voidaan vähentää ja mahdolliset taudinaiheuttajat saadaan pestyä pois. Useat antiseptiset shampoot ovat tehokkaita, mutta usein liian voimakkaita herkälle iholle. Valitse ihoystävällinen shampoo, jotta jo valmiiksi kuiva ongelma-iho ei kuivu ja ärsyynny lisää. Vältä sulfaattipohjaisia shampoita. Kuiva iho tulisi voidella, jotta se pysyy joustavana ja elastisena ja siten kestävämpänä hevosen hankaamiselle. Kauden edetessä on suotavaa, että kesäihottumahevoset hoidetaan päivittäin. Pyydä apua ja perusta hoitorinki, jos et pääse säännöllisesti talleille itse hoitamaan hevostasi.
Vältä paksuja voiteita, parafiini-/vaseliinituotteita sekä puhtaita öljytuotteita. Ne imeytyvät heikosti iholla ja keräävät likaa. Tämä puolestaan lisää hangatun ihon infektioriskiä. Hyvä ohjenuora on, että mitään mitä et ole valmis laittamaan omalle ihollesi, ei tulisi laittaa etenkään hevosen vaurioituneelle iholle.
Usein hoito keskittyy pelkästään jouhikatoalueille. Hoida koko harja- ja häntämarto, äläkä vain niitä alueita, joissa hevonen on hangannut jouhet/karvat. Korvat ovat toinen haastava alue hoitaa ja helposti jää huomaamatta. Oireet kainaloissa ja jaloissa voivat usein yllättää. On tärkeää tunnustella ihoa havaitaksesi ajoissa, milloin ihon kunto heikkenee. Kun ihon lämpötila nousee ja jousto vähenee, iho muuttuu kovemmaksi, tarvitsee iho hoitoa.
Allergisen tulehdusreaktion hoitamineni
Allerginen tulehdusreaktio aiheuttaa kutinaa, joka vaatii hoitoa. Markkinoiden toistaiseksi tehokkain allergista tulehdusreaktiota laskeva lääke on kortisoni. Kortisonin käyttö tulee aina tehdä yhteistyössä eläinlääkärin kanssa. Kortisonin käyttöön liittyy vakavia haittavaikutuksia, etenkin alkuperäisroduilla, esim. kaviokuume.
Jollain luonnonaineilla on myös allergista tulehdusreaktiota laskevaa vaikutusta. Siksi myös luonnontuotteista voi olla apua, erityisesti jos hoito aloitetaan varhaisessa vaiheessa. Akuuteissa tilanteissa, joissa hevonen on hangannut itsensä haavoille, tulee kutsua eläinlääkäri. Eläinlääkäri arvioi, mitä hoitoa hevonen tarvitsee, ja tarvitaanko kortisonihoitoa.
Paarman puremat
Erilaiset hyönteiset tekevät erilaista “tuhoa” iholla. Osa niistä puree reikiä ihoon. Yleensä kyseessä on tällöin paarmat. Tyypillisesti ne purevat rintakehään ja kaulaan. Avonaisista puremakohdissa on infektioriski. Hoitosuositus on antiseptinen pesu ja kuivalle iholle antimikrobinen voide/haavaöljy. Huomaa, että paarmat metsästävät saalistaan myös lämmön avulla, mikä vaikeuttaa hevosen suojaamista niitä vastaan. Siksi on hyvä tarjota laitumella varjoalue, jotta hevoset pysyvät viileämpinä.
Eläintenhoitotuotteet
Hoitotuotteita valittaessa on oltava tarkkana, etenkin herkkäihoisille ja vaurioituneen ihon hoidossa. Turvalliset ja tehokkaat eläintenhoitotuotteet eivät ole itsestäänselvyys markkinoilla.
Viranomaismääräysten mukaan eläintenhoitotuotteet ovat teknisiä valmisteita, eläin on juridisesti esine. Viranomaisten vaatima tuoteturvallisuus eläintuotteille on sama kuin esimerkiksi talomaalille tai autotuotteille. Tuotteet voivat sisältää ainesosia, jotka ovat haitallisia eläimille ja täysin soveltumattomia eläinten hoitotuotteisiin. Valmistaja määrittää itse laatu- ja tuoteturvallisuustasonsa, ei viranomainen. Eläimiä ei siis suojata lailla kuten ihmisiä kosmetiikkalain avulla (shampoot, ihonhoitotuotteet jne.).
Vältä tuotteita ilman ainesosaluetteloa ja jotka sisältävät kemikaalien varoitusmerkkejä (syövyttävä, syttyviä aineita jne.). Valitse tuotteita, joissa voit tarkistaa valmistajan pätevyyden alalla, ei vain mainittuna nimettömiä asiantuntijoita ja influensereiden kehuja. Tunnettu tuotemerkki tai luonnontuote ei ole takuu valmisteiden tuoteturvallisuudesta.
Täältä voit lukea lisää tuoteturvallisuudesta.
Ennaltaehkäisy
Vatsan alus, nisät, ovat alueita, jotka ovat erityisen alttiita hyönteisten hyökkäyksille. Täällä iho on ohuempaa, eikä ole karvoitusta suojana. Tarkista nämä alueet päivittäin ja hoida tarvittaessa. Pelkästään pesemällä hoitavalla shampoolla ja voitelemalla rauhoittavalla ja hoitavalla voiteella kerran viikossa voit välttää suurimmat iho-ongelmat ennaltaehkäisevästi. Vähennä hyönteisaltistusta käyttämällä sopivia hyönteiskarkotteita. Huomioi, että hajusuojat laitetaan loimen alle, ei päälle.
Myös silmät ovat alttiita hyönteisten hyökkäyksille. Pidä silmänympärys puhtaana. Kesän lopussa lisääntyy hyönteisten aiheuttamat iho-ongelmat. Aloita hoito ajoissa, jotta vältytään suuremmilta ongelmilta. Iho on hevosen suurin elin, ja ansaitsee hyvän hoidon.
SOLHEDS Derma-tuotteet on tutkitusti tehokkaita luonnontuotteita. Tuotteissa käytetään vain puhtaita ja analysoituja raaka-aineita. Tuotteet on kehitetty tukemaan ihon fysiologista toimintaa. Riisutun kemiansa ansiosta SOLHEDS Derma -tuotteet sopivat hyvin herkälle iholle, kemiallinen kuormitus iholle on minimoitu. Siten tuotteet sopivat myös varsoille ja imettäville tammoille.
SOLHEDS Derma -tuotteet eivät sisällä FEI:n kieltämiä aineita.
SOLHEDS, kun hevosesi on turvallisen ja tehokkaan hoidon arvoinen.
Verkkosivustollamme www.solheds.com löydät ohjeita hevosen ihon, ihon ongelmien, kavioiden ja jouhien hoitoon ihoystävällisesti.
SOLHEDS-tuotteet ovat alan edelläkävijöitä eläinten tuoteturvallisuuden osalta sekä hevosten kesäihottuman paikallishoidon uranuurtajia.
Kirjoittaja: Biokemisti Saija Pihkanen
Valmistunut filosofian maisteriksi Helsingin yliopistosta
Työkokemus: Tutkija Eläinlääketieteellisessä korkeakoulussa, vt. yliassistentti biokemiassa. Yli 20 vuoden kansainväliset johtotehtävät lääke- ja bioteollisuudessa. Lääkekehityksen ammattilainen.
SOLHEDS-tuotesarjan kehittäjä.
Kesäihottuman kliininen tutkimus, eläinlääkäripäivillää 2015, Helsinki.
Tutkimuksesta tehdyt ohjeet kesäihottumahevosten hoitajille.
SOLHEDS-tuotteet on alun perin kehitetty oman kesäihottumahevosen ja koiran hotspotin sekä kirjoittajan omien iho-ongelmien hoitoon.
Tutkinut yli 20 vuotta hevosten kesäihottumaa sekä hoitanut yli 200 kesäihottumaa sairastavaa hevosta.
Suomenratsut ry luovutti 2018 Hevosten hyvinvointipalkinnon