Monelle eläinystävälle tulee yllätyksenä se, että eläin on juridisesti esine. Tämä puolestaan aiheuttaa sen, että eläinten hoitotuotteet ovat vain ja ainoastaan kemian lain säätelemiä (TUKES valvova viranomainen). Tämä tarkoittaa sitä, että eläinten hoitotuotteet: voiteet ärtyneelle iholle, koirien korvahuuhteet, shampoot ja lukuisat muut vastaavat tuotteet ovat samassa asemassa kuin esimerkiksi auton akkuvesi. Lääkkeet ovat oman lääkelainsäädännön alaisia. Ihmisten kosmetiikka on kosmetiikkalainsäädännön alainen.
SOLHEDS Derma-tuotteiden tuoteturvallisuus
Tuoteturvallisuus on meille aina etusijalla. Raaka-aineiden valinnan pohjana on tieteellinen näyttö niiden tehosta. Selvitämme kaikista raaka-aineista haittavaikutusprofiilin. Tämä tarkoittaa, että selvitämme mikä on niiden mahdollinen haittavaikutus tai myrkyllisuus kissoille, koirille ja hevosille. Valitsemme vain näille eläimille turvallisia raaka-aineita. Käytämme vain sellaisia raaka-aineita, jotka ovat kemiallisesti analysoituja ja joiden tehoaineiden ja rasvahappojen pitoisuudet tunnemme tarkasti. Käyttämiemme eteeristen öljyjen mikrobiherkkyydet on määritetty. Mikrobiherkkyys ilmoittaa millä pitoisuudella ko. eteerinen öljy tuhoaa tietyt mikrobit (bakteeri, sieni).
SOLHEDS Derma-tuotteissa käytetään aina korkean tehoainepitoisuuden öljyjä, emmekä koskaan käytä alhaisen tehoainepitoisuuden kasviekstrakteja(kasviuutteita), kun valittavana on öljymuoto. Valitsemme öljyn kasviuutteen eli kasviekstraktin sijaan. Lisäksi teemme ihoärsytystestit tuotteillamme sekä selvitämme raaka-aineiden ja tuotteiden ns. terapeuttisen ikkunan. Eli millä pitoisuudella saadaan paras teho turvallisesti.
Ylläolevien toimenpiteiden avulla voimme käyttää raaka-aineita oikein, haittaa ja vaaraa eläimille aiheuttamatta.
Pääsääntöisesti SOLHEDS Derma-tuotteet ovat ns. itsesäilyviä eli säilöntäaineita ei tarvita, koska tuotteidemme oma koostumus takaa asianmukaisen säilyvyyden. SOLHEDS Derma-tuotteissa ei käytetä tiazolineja, bentsoaatteja, parabeeneja tai muita tunnettuja ihoärsytyksen aiheuttavia säilöntäaineita. Kissoille tarkoitettujen tuotteiden valmistaminen on erittäin haasteellista, koska monet aineet, etenkin säilöntäaineet, ovat niille haitallisia ja jopa myrkyllisiä. Säilöntäjärjestelmä SOLHEDS Derma-tuotteissa on jopa kissoille sopiva. Kaikki tuotteemme täyttävät kosmetiikkalainsäädännön tiukimmat kriteerit mikrobisäilyvyyden suhteen ollen samalla ihoystävällisiä eläimille. Tämä on testattu ja vahvistettu akkreditoidussa ulkopuolisessa laboratoriossa aivan kuten ihmistenkin kosmetiikka.
SOLHEDS Derma-tuotteissa ei käytätä etanolia/(alkoholia/viinaa), koska se kuivattaa ihoa ja aiheuttaa kirvelyä. Tuotteemme lopullinen formulaatio eli valmis käyttömuoto on eläimille suunniteltu. Voiteet imeytyvät nopeasti jättämättä öljymäistä tai rasvaista pintaa, joka kerää likaa. Shampoomme huuhtoutuvat nopeasti ja ovat ihoystävällisiä, eivätkä kuivata ihoa. Arkikäyttöön tarkoitetuissa tuotteissa (shampoo, tassurasva…) emme käytä raaka-aineita, joissa vahvoja tehoaineita kuten esimerkiksi korkean pitoisuuden eteeriset öljyt, pihka, terva… Vahvat tehoaineet aiheuttavat etenkin väärinkäytettynä esim. vastustuskykyisten mikrobikantojen tai ihoärsytyksen syntyä. SOLHEDS tuotteet on valmistettu siten, että niiden kemiallinen kuormitus iholle olisi mahdollisimman alhainen. Säädämme tuotteiden pH:n sopivaksi eläimille, mikä tarkoittaa, että SOLHEDS Derma- tuotteiden pH arvo on noin 7 tuotteissa missä pH on säädettävissä.
Tuotantotilamme ovat asianmukaiset ja mahdollistavat tuotteiden turvallisen ja puhtaan valmistuksen. SOLHEDS Derma-tuotteet valmistamme aina steriiliin veteen. Tuotteitamme ei koskaan tehdä ja pakata käsityönä, jotta puhtaus ja tuoteturvallisuus on taattu. Tuotteittemme puhtaus tarkistetaan aina mikrobitesteillä.
Tieteellinen näyttö tuotteittemme tehosta löytyy verkkosivuiltamme täältä. Julkaistu eläinlääkäripäivillä 2015
Tuotteittemme etiketeistä löydät kattavasti tietoa ja ohjeita turvalliseen käyttöön, verkkosivuiltamme löydät lisää ohjeita. Pakkausmateriaalimme on testattu niiden käyttöön sopivuuden ja raaka-aineiden suhteen. Pakkaukset valmistetaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti kierrätysmateriaalista.
SOLHEDS Derma-tuotteilla on oma tuotekehitys ja teemme jatkuvasti tutkimusta parantaaksemme tuotteitamme ja niiden käyttöominaisuuksia. Tuotteissamme yhdistyvät sekä korkea ammatillinen pätevyys että pitkä kokemus lääkekehityksestä.
Tuoteturvallisuuden lisäksi ekologisuus on perusarvomme. Toimintaperiaatteemme perustuu kestävän kehityksen periaatteelle tuotannosta alkaen, ei vain raaka-aineiden osalta. Noudatamme kosmetiikkapuolen kriteereitä sekä ekosertifikaatin periaatteita luonnontuotteissamme. Investointi ekologisuuteen on meidän panostuksemme maapallon hyväksi. Lisää yrityksemme ekologisesta toimintatavasta löydät täältä.
Tuoteturvallisuuteen panostaminen on meille eläinystävinä itsestäänselvyys. Meille eläin on turvallisen ja tehokkaan hoidon arvoinen.
Mitä on tuoteturvallisuus?
Ihmisten kosmeettiset valmisteet eli ulkoiseen käyttöön tarkoitetut tuotteet kuten voiteet ja shampoot ovat kosmetiikkalainsäädännön alaisia. Tämä lainsäädäntö takaa ainakin perusturvallisuuden tuotteille ihmisen hyvinvointi huomioiden. Viranomaiset valvovat tuotteiden turvallisuutta (TUKES). Tämä näkyy esimerkiksi säätelystä ainesosia kohtaan, jotta tuote on ihmiselle turvallinen. TUKES valvoo mm. pitoisuuksia, joissa on pitäydyttävä sekä rajoitteita: Mitä ei saa käyttää. Lisäksi tuotteiden säilyvyydelle on tarkat säännöt. Säilöntäaineiden käytölle on lisäksi paljon rajoituksia. Rajoitusten tarkoituksena on taata ihmisille tuotteiden turvallisuus. Eri aineista ja tuotteista pidetään rekisteriä ja sitä valvotaan. Sama ohjeistus koskee koko tuotantoprosessia tiloista pakkaamiseen ja laitteisiin. Vaatimustaso tietotaidolle on merkittävä.
Eläintuotteiden tuoteturvallisuus, onko sitä?
Mitään vastaavaa tuoteturvallisuuden takeeksi ei ole eläinten hoitotuotteille. Fakta, että eläintuotteet ovat samassa asemassa kuin auton akkuvesi tarkoittaa, että monia haitallisia ja jopa vaarallisia aineita on luvallista käyttää eläintuotteissa. Vahvoja WC:n pesuun tarkoitettuja pesuaineita ja valkaisuaineita voi pakata koirien syväpuhdistavaksi tai vaalentavaksi shampooksi. Kissoille myrkyllistä ainetta saa käyttää ja markkinoida tuotetta kissoille. Kärjistäen voidaan todeta, että eläintuotteet voi aivan hyvin valmistaa omassa kylpyhuoneessa ja pakata paljain käsin haluamaansa purkkiin. Eläintuotteen kosmetiikkapuolen status eli lupa markkinoida valmistetta myös ihmisille, ei tuo tuotteen tuoteturvallisuutta eläimelle, tuotteen ihmiskäyttäjälle kylläkin. Esimerkiksi xylitoli on ihmisille turvallinen ja jopa terveellinen ainesosa kosmetiikkaan, mutta koiralle myrkyllinen. Kosmetiikkalainsäädäntö turvaa ihmisen hyvinvointia. Eläintuotteiden osalta tuoteturvallisuuden eläimille ja laadun tason määrittää valmistaja ja markkinoija itse ja käytännön testin toteuttaa eläimen hoitaja/kuluttaja eläimellään.
Kemikaalien varoitusmerkit
Viranomaisten minimivaatimus tuoteturvallisuudelle on varoitusmerkkien käyttövelvoite. Merkkien käytön tavoite on herättää kuluttajan huomio tuotteen tuoteturvallisuuteen. Tyypillisimmät varoitusmerkit mitä on eläintenhoitotuotteissa
Lisätietoa aiheesta löydät täältä.
Varoitusmerkki tuotteessa tarkoittaa, että tuote sisältää ainetta, joka on syttyvä, syövyttävä,…mikäli haitallisen tai vaarallisen aineen pitoisuus tuotteessa on niin korkea, että varoitusmerkki vaaditaan.
Kuluttajan voi olla vaikea reagoida varoitusmerkkiin sen edellyttämällä tavalla, jos tuotteen nimi on esimerkiksi Hypoallergenic shampoo. Tuotteen kyljessä oleva syövyttävän aineen varoitusmerkki voi jäädä noteeraamatta tuotteen lupaavan nimen ja brändiarvon takia.
Vastaavia varoitusmerkkejä ihmisille tarkoitetuissa tuotteissa löytyy mm. kynsilakanpoistoaineessa, hiuslakassa ja esimerkiksi WC.n puhdistusaineissa. Tämä on hyvä pitää mielessä kun mietitään mihin kategoriaan eläintuotteet sijoittuvat tuoteturvallisuuden näkökulmasta. Harva ihminen pesisi hiuksiaan WC.n puhdistusaineella tai suihkuttaisi säännöllisesti ihoonsa hiuslakkaa.
Tuoteturvallisuuden vaatimustason ollessa eläimille olematon, iso osa eläintuotteiden valmistajista ja markkinoijista eivät valitettavasti ymmärrä huolehtia valmistamiensa ja markkinoitavien tuotteiden tuoteturvallisuudesta, kun sitä ei kukaan virallisesti vaadi tai valvo ja edellytä.
Kuka tahansa voi valmistaa ja purkittaa oman versionsa kutinavoiteesta eläimelle, missä ja miten haluaa, määrittäen itse oman laatutasonsa ja tuotteen turvallisuuden eläimille.
Luonnontuotteet ja tuoteturvallisuus?
Luonnontuotteet koetaan usein virheellisesti turvalliseksi tuotteiksi. Teepuuöljy, pihka, terva ja monet muut kasviperäiset raaka-aineet kuulostavat turvallisilta. Näin ei todellakaan ole. Ylisuuret pitoisuudet vahvoja tehoaineita sisältäviä luonnonraaka-aineita (pihka, terva, piki, eteeriset öljyt…) ovat myös riski tuoteturvallisuudelle. Luonnonraaka-aineet tulee hallita: miten niitä käytetään, miten niitä voi yhdistellä ja minkä laatuisena niitä voi turvallisesti käyttää ja minkä verran.
Äärimmäisen tärkeää on ymmärtää käytettyjen luonnonaineiden puhtaus ja kuinka paljon ne sisältävät tehoaineita. Luonnonaine on vain ja ainoastaan arvokas käyttötarkoitukseensa, jos se sisältää juuri ne tehoaineet, joilla haluttu vaste saavutetaan. Jokainen öljy, luonnonaine-erä on erilainen. Pihka tuotteessa X ja pihka tuotteessa Y on kaksi eri asiaa.
Eläintuotteiden ainesosaluetteloissa nähdään usein uutteita eli ekstrakteja, jotka kuulostavat hienoilta. Arvokkaita eteerisiä öljyjä valmistetaan mm. höyrytislaamalla. Prosessissa kasvista erotetaan arvokkaat tehoaineet sisältävä öljy. Vesi poistetaan kasvista sivutuotteena. Vedessä on vain murto-osa tehoaineista. Veden osuus on höyrytislauksesta määrältään moninkertainen verrattuna saatuun öljymäärään. Tämä vesi-sivutuote myydään nimellä uute eli ekstrakti.
Luonnontuotteiden säilöntä on myös erittäin haasteellista, koska ne tarjoavat lukuisille mikrobeille esim. bakteereille loistavaa ravintoa.
Kasvava ”vihreäbuumi” on tuonut paljon uusia tuotesarjoja markkinoille. Luonnontuotteiden valmistuksessa ja markkinoinnissa on havaittavissa erilaisia buumeja. Tällä hetkellä (2023) Suomessa on havaittavissa kilpailu tuotteiden valmistajien kesken: kenen valmisteessa korkein pihkapitoisuus. Pihkan sisältämälle hartsille on n. 5% väestöstä yliherkistynyt ja saa pihkakontaktissa allergisen reaktion. Ongelma kärjistyy raaka-aineen laadusta tingittäessä.
Mitään tehoaineita ei tule käyttää turhaan ja arkituotteena, jollei niille ole tarvetta, niin mukavalta kuin esim. terva, pihka, teepuuöljy kuullostaakin. Valmistaja määrittää jälleen itse oman laatu ja tuoteturvallisuustason tuotteisiinsa.
Kosmetiikkapuolella ihmisten tuotteissa on määritelty mikä on luonnontuote. Esimerkiksi petrokemian sivutuotteiden kuten parafiinin, vaseliinin ja mineraaliöljyn käyttö on näissä kielletty. Näiden aineiden käyttö on valitettavan yleistä eläinten ”luonnontuotteissa”. Eläinten hoitotuotteiden osalta määrittää valmistaja oman käsityksensä luonnontuotteesta.
Miten valita turvalliset tuotteet?
Lainsäädäntö jättää kuluttajan varsin haasteelliseen tilanteeseen tuotevalintojen suhteen. Pääsääntöisesti tuoteturvallisuuden testaus jää kuluttajalle, jolloin omat eläimet ovat testin kohteena. Laki jättää vastuun eläimen hoitajalle ja tuotteen käyttäjälle. Muutamista asioista on hyvä huolehtia tuotevalintoja tehdessään.
Etiketistä tulisi löytyä:
- Ainesosaluettelo, ei vain yksittäisiä raaka-aineita
- Tunnistettava ainesosan nimi, ei vain geneerinen säilöntäaine
- Tuotteen käyttöohjeet
- Perustelu mihin oletettu valmisteen teho perustuu
- Säilytysohje
- Tuotteen pH
- Etiketissä ei tule olla kemian varoitusmerkkejä!
Pidä mielessäsi:
Verkkosivut on helppo työstää hienoiksi ja asiantuntijoiden artikkeleita on vaivatonta kopioida ja nimetä omiksi blogeiksi.
Yrityksen takaa tulisi löytyä kasvot ja nimet osaamiselle, ei vain nimetöntä asiantuntijayhteistyötä.
Eläinrakkaus ja eläintenpito ei ole riittävä pätevyys, toki hieno ominaisuus.
Julkaistu tutkimus on aina iso etu. Tutkimus on riippumattomien asiantuntijoiden hyväksymä tieteellinen julkaisu.
SOME-postaukset ja omat lehdistötiedotteet ja mainokset ja blogit eivät täytä tieteellisen tutkimuksen kriteereitä.
Menestys markkinointia varten järjestetyissä kilpailuissa ei takaa tehoa tai tuotteen turvallisuutta.
Erityistä huolellisuutta tulee tuoteturvallisuuden suhteen noudattaa herkkäihoisten ja iho-ongelmaisten eläinten hoitotuotteita valitessa. Itseään nuolemalla pesevät koirat ja kissat edellyttävät hoitajiltaan erityistä huolellisuutta tuotevalintojen suhteen.