fbpx

Kavioiden hoito

Hevosen kavioiden hoito SOLHEDS Derma-tuotteilla

Hevosen kavioiden hoito on osa hevosen hyvinvoinnista huolehtimista. Asianmukaisella hoidolla ennaltaehkäiset kavio-ongelmia.

SOLHEDS kavioiden hoitotuotteet

Derma10 Heel balm on ruununrajaan hierottava tehohoito pintahalkeileville kavioille. Kavioiden kuntoon on vaikea vaikuttaa ulkoapäin. Kavio kasvaa ruununrajasta alaspäin. Kavioiden ulkopinta on keratinisoitunutta epidermistä eli kovaa ihoa. Hieromalla Derma10 Heel balm ruununrajaan saat kyllästettyä uuden kasvavan kavion ulkopinnan rasvahapoilla ja siten tiiviimpänä.  Derma10 Heel Balm – voidetta voi käyttää hevosesi yksilöllisen tarpeen mukaan. Pintahalkeilevien kavioiden hoidossa muista, että kavio kasvaa hitaasti ja siten kavion ulkopinnan laatuun vaikuttaaksesi on Derma10 voidehoidon oltava riittävän pitkä yhtenäinen ajanjakso, vähintään 1-2kk.

Derma12 Finishing Oil on kavioiden kosteusöljy, joka jättää huikean kiillon kavioille. Hevoset, jotka ovat paljon sisällä karsinoissa, saattavat kärsiä erityisesti kavioiden kuivuudesta. Öljyä kaviot tarvittaessa. Kuivana kesäkautena voit tarvittaessa öljytä jopa päivittäin Derma12 Finishing öljyllä. Lisäapua erityisen kuiville kavioille saat Derma10 heel balm voiteesta hieromalla sitä ruununrajaan ja tarvittaessa lisätehoa saat hieromalla sitä myös koko kavion pintaan.

Tuotteiden käyttö

  1. Puhdista kaviot

  2. Todella kuiviin/halkeileviin kavioihin hiero Derma10 Heel Balm 1-2 cm raita ruununrajaan

  3. Ravistele Derma12 tuotetta hyvin ja levitä sienellä öljy kavioiden pintaan.

Derma12 öljy hoitaa ja kosteuttaa kavioita sekä jättää kauniin kestävän kiillon.

Derma10 Heel balm ja Derma12 finishing oil -tuotteissa on tarkoituksella estetty pakkauksen avulla tuotteeseen likaisen pensselin tai vastaavan laitto. Näin tuotteet pysyy hyvinä ja tiedät mitä kavioihin laitat. Tuotteet ei häiritse kavioiden omaa toimintaa ja ovat turvallisia myös ympäristölle ja käyttäjälle.

Mikrobi (bakteerikasvusto) kavioissa

Osalle hevosista voi kavioiden pintaan, anturaan ja säteen uurroksiin muodostua haitallista mikrobikasvustoa (esim. bakteeri, sieni). Mikrobikasvuston hallintaan voi kaviot pestä Derma1 Skin Care shampoolla. Kostuta kaviot ja hiero Derma1 shampoota ja anna vaikuttaa 5-10 minuuttia ja huuhdo shampoo pois. Mikäli hevosesi käyttää ”buutseja”, tulee buutsit muistaa desinfioida ja pitää puhtaana myös buutsien sisäpuolelta.

Sädemädän hoitoon löydät ohjeet täältä.

Kuivat pintahalkeilevat kaviot

Kaviopaiseen hoito / kaviopaisehauteen tekeminen

Hoof abscess

Kavioiden hoito

Hevosen kavioiden asianmukaiseen perushuoltoon kuuluu säännöllinen kengitys tai mikäli hevosesi on kengättä niin vuolu. Hevosen suositeltava kengitysväli on yksilöllinen, mutta kaviot olisi hyvä tarkastaa 4 – 8 viikon välein, riippuen hevosesi käytöstä. Huolehdi myös, että tarhojen pohjat ja kuivike karsinassa tai pihatossa on asianmukaisessa kunnossa. Liikunta ja ravinto vaikuttavat myös oleellisesti kavioiden kuntoon.

Kavioiden uloimman kerroksen eli sarveisseinämän kosteusaste vaikuttaa kavioiden kestävyyteen. Asianmukaisissa olosuhteissa (ravinto, liikunta, alusta) hevonen pääsääntöisesti itse säätelee kavion optimaalista kosteustasapainoa. Liian kuivat tai kosteat kaviot ovat alttiimpia kaviovaurioille esim. halkeamille, lohkeamille. Tyypillinen kosteusvaje kavioiden pinnassa kesäisin on sarveisseinämän uloimman osan eli kiillekerroksen kuivuminen, etenkin ruununrajassa. Monet kavioiden hoitotuotteet sisältävät kaviolle haitallisia aineita kuten tervaa, formaliinia ja haitallisia liuottimia. Vääränlainen ja turha kaviotuotteiden käyttö voi muuttaa kavioiden optimaalista kosteustasapainoa ja heikentää kavioiden laatua, etenkin heikkolaatuisten kavioiden osalta.

Konsultoi aina kengittäjää ja eläinlääkäriä hevosesi kavioiden kunnosta sekä mahdollisen hoidon tarpeesta.

Derma10 Heel balm ja Derma12 finishing oil -tuotteissa on tarkoituksella estetty pakkauksen avulla tuotteeseen likaisen pensselin tai vastaavan laitto. Näin tuotteet pysyy hyvinä ja tiedät mitä kavioihin laitat.

Shinyhooves hoof oil
Dry cracking hooves