Vaihtelevat talviolosuhteet
Jopa pohjoismaissa talviolosuhteet vaihtelevat lämpötilan suhteen kovasta pakkasista, kosteisiin sadekeleihin. Niinpä sääolosuhteet tuovat haasteita hevosen hyvinvointiin. Perushoito, hevosen puhtaanapito vaikeutuu kurakeleissä sekä paikoin rajatuissa pesumahdollisuuksissa. Likainen iho on alttiimpi ihovaurioille. Kostea iho tarjoaa erinomaiset kasvuolosuhteet erilaisille taudinaiheuttajille, kuten bakteereille. Hevoset tulisi saada ihoa myöten kuiviksi ja samoin myös varusteet: loimet, jalkasuojat….
Syksyn kurakelien myötä esiintyy hevosilla useammin rivi- sekä ihotulehduksia. Rivitulehdus itsessään on varsin kompleksi tulehdus ja syyt sen taustalla moninaiset. Rivitulehdus on sekundääritulehdus eli seurausta, jostain ensisijaisesta ongelmasta. Ensisijaisia ongelmia voi olla esim. auringossa palanut iho (valkoiset sukat), sadekelissä ja mudassa pehmentynyt iho, naarmut, haavat tai allergia. Tilanteita, joissa ihon kyky suojautua ulkoisilta haittatekijöiltä on alentunut. Tärkeää olisi selvittää mikä on ensisijainen syy, mikä pitää rivitulehdusta yllä, jotta syy voidaan mahdollisuuksien mukaan eliminoida. Mikäli ensisijainen syy on ja pysyy hevosen elinympäristössä esim. allergian aiheuttaja tai mutatarhat, voi rivitulehdus helposti kroonistua.
Rivitulehduksessa iholla olevat taudinaiheuttajat pääsevät lisääntymään ja valloittamaan ihokudosta heikentyneen ihon kunnon takia. Taudinaiheuttajamikrobeja on monia. Eri hevosilla syy rivitulehdukseen voi hyvin olla eri taudinaiheuttaja ja samalla hevosellakin voi olla eri taudinaiheuttajan aiheuttama rivitulehdus eri jaloissa. Rivitulehdus ei siis ole yksi tietyn taudinaiheuttajan aiheuttama ihotulehdus. Kyseessä voi olla esim. Dermatophilus congolensis, joka on anaerobinen bakteeri. Ihotulehdusten takana voi usein olla nimenomaan anaerobinen eli hapettomissa olosuhteissa elävä taudinaiheuttaja. Pahimmillaan se valloittaa syvemmät ihokerrokset, eikä tulehdus pysy enää paikallisena. Tämä ilmenee turvotuksena ja lämpönä, joka voi edetä imusuonitulehdukseksi. Tilanne, jossa tulehdus on edennyt jo syvempiin kudoksiin, ei paikallishoito ole riittävä, koska paikallishoito ei ulotu syvempiin kudoksiin. Eläinlääkäri arvioi tällöin systeemisen lääkekuurin tarpeen.
Usein taudissa ilmenee rupia, hyvin infektiivinen rupipanssari, joka suojaa taudinaiheuttajabakteeria. Rupipanssari on verenkierron ulkopuolella ja siten systeemisen antimikrobisen hoidon tavoittamattomissa (esim. Sulfakuuri). Siksi ruvet edellyttävät tehokasta paikallishoitoa, myös systeemisen lääkekuurin lisäksi. Rupipanssaria ei tule repiä irti, vaan väsyttää se hoidolla irti. Rupipanssari on hyvin infektiivinen ja hävitettävä huolella. Huomioithan, että paksut rasvat, kuten vaseliini- ja parafiinipohjaiset voiteet parantavat ei toivotusti anaerobisten bakteerien elinolosuhteita estämällä tulehdusalueelle hapen saannin. Siksi paksut rasvat eivät ole monissa rivitulehduksissa suotavia. Paksujen voiteiden ongelma on myös se, että ne keräävät likaa. Paksu likainen rasva tulehtuneen ihon päällä muodostaa anaerobiset olosuhteet iholle ja heikentää hoitoa.
Rivitulehduksen hoito voi hyvinkin kestää monta viikkoa, varsinkin jos tulehdusta ylläpitävät olosuhteet, ensisijainen syy on ja pysyy.
Tyypillisiä virheitä rivitulehduksen hoidossa
- Annettu hoito on satunnaista ja hoitotuotteita vaihdellaan tiuhaan. Näin toimimalla lisätään vastustuskykyisten taudinaiheuttajien syntymistä, joihin antimikrobiset eri tehoaineet eivät enää tehoa.
- Jalat ovat jatkuvasti märät. Taudinaiheuttajat viihtyvät kostealla iholla. Iho on saatava kuivaksi.
- Hoito ei jatku riittävän kauan, eikä ole riittävän säännönmukaista
- Jos ihotulehdus on laaja-alainen, pitkäkestoinen tai voimakasasteinen, tulee eläinlääkärin aina arvioida tilanne ja systeemisen antimikrobisen hoidon tarve.
- Hoidetaan karvaisten tupsukarvojen lävitse ja hoito jää puolitiehen. Paranna ihon ilmastointia leikkaamalla karvat.
- Poppakonstit, esihistorialliset uskomushoidot usein aiheuttavat jopa pahemman ihovamman. Älä laita tulehtuneelle iholle mitään, mitä et olisi valmis laittamaan omaan ihotulehdukseesi.
Rivitulehdus voi olla hyvin kivulias hevoselle ja se on hoidettava hevosen kipua kunnioittaen. Tarvittaessa rauhoituksen alaisena ja alueen karvat ajaen. Moni ravihevonen rikkoo laukalle, kun jalan ojentaminen täysimittaisena raviaskeleena on liian kivuliasta ihon rivitulehduksen takia.
Rivitulehduksen ja ihotulehdusten perushoito ovat samankaltaisia. Hoito pitää sisällään:
- Ihon puhtaana pito ja pesu antiseptisella shampoolla. HUOM! Iho on saatava kuivaksi pesun jälkeen. Pitäydy pesusta jos talliolosuhteet eivät salli ihon saamista kuivaksi. Antiseptinen Derma1 Skin care shampoo pehmentää rupia ja pesee alueen hellävaraisesti tulehtunutta ihoa viilentäen.
- Ihon käsittely antimikrobisella valmisteella, jossa mielellään myös ihon uudistumista tukevia aineita. Mikään hoitotuote ei tehoa kaikkiin mahdollisiin eri taudinaiheuttajien aiheuttamiin rivitulehduksiin, jolloin jos mitään vastetta hoidolle ei saada viikon asianmukaisella käsittelyllä, on syytä harkita uutta hoitotuotetta ja kääntyä eläinlääkärin puoleen. Antimikrobinen Derma5 Germ Fighting haavavoide soveltuu hyvin rupisen rivitulehduksen hoitoon. Tuote imeytyy hyvin, ei jätä likaa keräävää pintaa, sallii ihon hengittämisen/hapen saannin sekä tuotteen rasvahapot tukevat vaurioituneen ihon parantumista. Kostea ja jopa märkivä rivitulehdus on usein ihopoimuissa ja ”tupsujaloissa”. Näihin tulehduksiin soveltuu Derma13 Zinc Solution. Derma13 voide kuivattaa tulehduksen sekä tukee vaurioituneen ihon parantumista. Varsin kevyt ja hyvin imeytyvä hoitovoide.
- Hoito on päivittäinen, mielellään rasvaus 2krt päivässä ja jatkuu kunnes iho on kunnossa.
Rivitulehduksen ennaltaehkäisy
Tärkein ennaltaehkäisy on ensisijaisten syiden välttäminen ja mahdollisuuksien mukaan eliminoiminen. Iho tulee pitää puhtaana ja kuivana. Etenkin jaloissa rivitulehduksen osalta, voidaan ihoa suojata, laittamalla puhtaalle iholle vedetöntä voidetta, joka ei estä ihon hengittämistä. Voide levitetään puhtaalle iholle ennen hevosen tarhausta. Voide on tärkeää putsata myös pois ja tarkistaa aina ihon kunto. Vältä paksuja ihoa tukkivia ja likaa kerääviä salvoja. Derma10 Heel Balm sekä SOLHEDS Leather balm soveltuvat ihon suojaamiseen kosteudelta ja ulkoisilta altistavilta tekijöiltä rivitulehdukselle.
Julkisilta paikoilta poistuessa pesu antiseptisella shampoolla, esim. Derma1 Skin care shampoo. Suojien alle voi myös laittaa puhtaalle iholle suojaavan voiteen. Huomioi, että suojat on pidettävä puhtaana, desifioidaan tarvittaessa. Hevosen jaloissa käytetään vain kuivia suojia. Esimerkiksi Gatusos-merkiltä löytyy hyvät jalkasuojat, jotka helppo pitää puhtaana ja kuivina.
Loimi- ja varustehankaumat
Aktiivihevosista monet klipataan talvea vasten ja loimen käyttö lisääntyy. Klipattu karva jää pystyyn ”tököttämään”, joka luo kitkaa loimen kanssa. Loimi ei pääse liukumaan. Näin syntyy helposti loimihankaumia, etenkin lapojen kohdalle. Toinen tyypillinen paikka, jossa näkyy hankaumia on sään ja harjan päällä.
Karvan luistoa voidaan lisätä, jolloin loimihankauminen määrä vähentyy. Derma9 Luxury shine&care suihkeella lisäät turvallisesti luiston määrää karvassa. Tuotteen ainesosat tukevat ja hoitavat sekä karvoja/jouhia että ihoa ja saat kauniin kiillon karvapeitteeseen ja vähentää karvapeitteen sähköisyyttä. Vältä silikonipitoisia tuotteita, jotka kerääntyessään karvoihin ja jouhiin helposti katkeavat karvan/jouhen painon johdosta. Silikoni muodostaa läpipääsemättömän muovimaisen kalvon, joka iholle joutuessaan estää ihon hengittämisen ja on siten riski iho-ongelmille.
Ihohankauman hoitoon soveltuu hyvin imeytyvä Derma2 Calming seerumi. Se edesauttaa ihon ja karvan uudistumista. Hiero Derma2 calming seerumia puhtaalle iholle, pääsääntöisesti kohdan harjaaminen riittää ennen voitelua. Mikäli iho on mennyt rikki, on iholla tulehdusriski. Tulehdusta välttääksesi pese kohta antiseptisellä Derma1 Skin care shampoolla. Mikäli et voi pestä tai saa ihoa kuivaksi, käytä pikemmin Derma5 Germ Fighting haavavoidetta.
Haavat ja hokkipolkemat
Talviaikaan on pohjoisilla leveysasteilla usein lunta maassa, joka osaltaan hoitaa pienimmät hokkipolkemat. Kylmän avulla saadaan haavan verenvuoto pian tyrehtymään. Pienempien, pintahaavojen ja naarmujen perushoito on haavan puhtaana pito, haavalle kosteutta sekä antimikrobinen haavatuote, kuten Derma5 Germ Fighting haavavoide tai Derma6 haavasuihke. Vältä etanoli/viina pitoisia haavanhoitotuotteita. Etanoli kirvelee haavassa ja kuivattaa haavaa sekä ympäröivää ihoa heikentäen haavan parantumista.
Purema-, pisto- sekä isot haavat tulehtuvat helposti ja vaativat aina eläinlääkärin hoitoa.
Sädemätä
Sädemädässä säde heikentyy ja lopulta tulehtuu. Sädemätätulehdusta esiintyy etenkin kosteana kautena kuten syksyllä. Karsinan, tarhan ja alustan likaisuus: virtsa-, lantakertymät edesauttavat sädemädän syntymistä. Tulehdus ilmenee säteen pehmenemisenä, säde repaloituu ja lopulta säteestä erittyy mustaa haisevaa eritettä. Jos sädemätä jää hoitamatta, se voi edetä syvemmälle kavion kudoksiin ja muodostua krooniseksi tulehdukseksi sekä edetä peräti kavion ulkopuolen kudoksiin.
Sädemädän aiheuttaa usein hapettomissa olosuhteissa (anaerobinen) elävä bakteeri. Siksi kavion säännöllinen puhdistus, kuivaksi saaminen ja hyvä hygienia myös elinolosuhteissa ovat ensisijaisen tärkeitä hoidossa ja taudin välttämiseksi.
Sädemätä hoidetaan yhteistyössä kengittäjän ja tarvittaessa eläinlääkärin kanssa. Kengittäjä vuolee heikentyneen pehmeän ja tulehtuneen sädekudoksen pois sekä tekee tarvittaessa tilaa/ilmastoi, jotta märkä pääsee valumaan ulos. Paikallishoitona käytetään erilaisia bakteereita, mikrobeita tappavia (antimikrobisia) aineita kuten esimerkiksi kuparisulfaattia. Kavio pyritään pitämään puhtaana ja kuivana. Kengittäjä tarvitaan säännöllisesti siistimään säde hoidon aikana. Kaviot kannattaa puhdistaa useamman kerran päivässä. Puhdistaessa älä vahingoita pehmeää sädekudosta tai kaiva uurteita syvemmäksi kaviokoukulla. Muista desinfioida käytetyt varusteet.
Kavion pohjassa olevan säteen hoitaminen on haasteellista ja aina ei tulehdusta ylläpitäviä olosuhteita saada korjatuksi. Riskinä on sädemädän kroonistuminen ja leviäminen syvemmälle kavioon. Syvemmälle kavioon edennyt sädemätä on vaikea hoitaa vain paikallisesti talliolosuhteissa. Pahimmillaan voi sädemädän hoito edellyttää klinikalla tapahtuvaa hoitoa. Siksi on äärimmäisen tärkeää hoitaa sädemätä ajoissa. Sädemädän hoito voi hyvin kestää useamman viikon.
Mikäli paikallishoito ei auta, tilanne pahenee, hevonen alkaa ontua, jalka turpoaa yms. kutsutaan eläinlääkäri paikalle.
Monet sädemädän hoidossa käytetyt aineet ovat usein myrkkyjä, jotka vaurioittavat ja/tai kuivattavat sädekudoksen koppuralle. Näin saadaan sädemätätulehdusta lievennettyä tai jopa hallintaan, mutta sädekudos voi olla osin tai lähes kokonaan vaurioitunut. Derma14 Thrush Thrasher ei kuivata eikä vaurioita sädekudosta. Derma14 liuos on myös erinomainen tuki jo vaurioituneen säteen hoidossa.
Kaviopaise
Kaviopaise voidaan joko mekaanisesti kengittäjän tai eläinlääkärin toimesta puhkaista tai hoito perustuu kavionpohjan anturan pehmentämiseen, jotta kaviopaise pääsee helpommin puhkeamaan. Derma1 skin care shampoon avulla voit tehdä kaviopaisehauteen. Oletettuun kaviopaisekohtaan laitetaan Derma1 skin care shampoolla läpikasteltu pumpuli/sideharso. Kavion ympärille kierretään liimasideharsoa, päälle muovipussi ja teipataan kiinni. Puhkeamisen jälkeen joudutaan kavionpohja usein kovettamaan jodin avulla.
Kaviopaiseen hoito edellyttää yhteistyötä eläinlääkärin ja kengittäjän kanssa.
Kuiva hilseilevä iho
Talven edetessä iho kuivuu ja alkaa monilla hevosilla hilseilemään. Harjaa hilse pois ja pidä ihoalue puhtaana. Derma9 Luxury shine and care suihkeella annat iholle kosteutta. Pestessä käytä neutraaleja pesuaineita ja vältä anionisia pesuaineita, kuten sulfaattipohjaisia peseviä aineita. Kovat anioniset pesevät aineet pesevät aggressiivisesti ihoa ja karvoja suojaavia rasvahappoja pois. Derma4 Gentle shampoo ei kuivata ihoa, vaan kosteuttaa ihoa sekä jättää kauniin kiillon. Derma4 Gentle shampoo on tiiviste eli laimennetaan eläimen likaisuuden mukaan.
Etenkin kesäihottumaisilla hevosille muodostuu kesän jälkeen iholle paikoin rupimaista karstaa. Kauden jälkeen menee tovi, ennen kuin allergisen reaktion jälkeen iho normalisoituu. Kuivaa rupimaista ihoa on hyvä pehmentää. Derma1 skin care shampoo soveltuu siihen hyvin pehmentäen rupia ja irroittamalla ne ihoa rikkomatta. Mikäli pesumahdollisuutta ei ole tai ihoa ei saada kuivaksi, harjataan ihoalue puhtaaksi ja annetaan iholle kosteutta. Derma2 calming seerumi soveltuu tähän hyvin. Muutoin on hyvä tarjota iholle kosteutta Derma9 Luxury shine&care suihkeen avulla.
Ripulipyllyt
Hankala ja ikävä vaiva monella hevosella on herkkä vatsa, joka ilmenee paikoin ripulina. Ensisijaisesti tulisi selvittää ripulin syy ja pyrkiä hoitamaan asia kuntoon. Kuivunut ripuliuloste aiheuttaa iholle hankaumia, jotka tulehtuvat helposti. Hevoselle on myös kivuliasta liikkua, jos pakaroiden välissä hiertää kuivaa ripuliulostetta.
Derma4 Gentle shampoolla peset hellävaraisesti ihon puhtaaksi. Mikäli iho olisi kuuma ja jo hiertynyt rikki, pese alue antiseptisellä Derma1 Skin care shampoolla. Hiertymää voit hoitaa Derma2 calming seerumilla. Jo hiertyneelle rikkinäiselle iholle antimikrobinen Derma5 Germ Fighting haavavoide.
Voit ennaltaehkäistä ja suojata ihoa ripuliulosteen hiertymiltä suihkuttamalla puhtaalle alueelle Derma9 Luxury shine&care suihketta. Mikäli ripulitilanne on jo paha, suojaa ihoalue pikemmin Derma10 Heel Balm voiteella.
Eläintenhoitotuotteet
Hoitotuotteita valittaessa on oltava tarkkana, etenkin herkkäihoisille ja vaurioituneen ihon hoidossa. Turvalliset ja tehokkaat eläintenhoitotuotteet eivät ole itsestäänselvyys markkinoilla.
Viranomaismääräysten mukaan eläintenhoitotuotteet ovat teknisiä valmisteita, eläin on juridisesti esine. Viranomaisten vaatima tuoteturvallisuus eläintuotteille on sama kuin esimerkiksi talomaalille tai autotuotteille. Tuotteet voivat sisältää ainesosia, jotka ovat haitallisia eläimille ja täysin soveltumattomia eläinten hoitotuotteisiin. Valmistaja määrittää itse laatu- ja tuoteturvallisuustasonsa, ei viranomainen. Eläimiä ei siis suojata lailla kuten ihmisiä kosmetiikkalain avulla (shampoot, ihonhoitotuotteet jne.).
Vältä tuotteita ilman ainesosaluetteloa ja jotka sisältävät kemikaalien varoitusmerkkejä (syövyttävä, syttyviä aineita jne.). Valitse tuotteita, joissa voit tarkistaa valmistajan pätevyyden alalla, ei vain mainittuna nimettömiä asiantuntijoita ja influensereiden kehuja. Tunnettu tuotemerkki tai luonnontuote ei ole takuu valmisteiden tuoteturvallisuudesta.
Täältä voit lukea lisää tuoteturvallisuudesta.
SOLHEDS Derma-tuotteet on tutkitusti tehokkaita luonnontuotteita. Tuotteissa käytetään vain puhtaita ja analysoituja raaka-aineita. Tuotteet on kehitetty tukemaan ihon fysiologista toimintaa. Riisutun kemiansa ansiosta SOLHEDS Derma -tuotteet sopivat hyvin herkälle iholle, kemiallinen kuormitus iholle on minimoitu. Siten tuotteet sopivat myös varsoille ja imettäville tammoille.
SOLHEDS Derma -tuotteet eivät sisällä FEI:n kieltämiä aineita.
SOLHEDS, kun hevosesi on turvallisen ja tehokkaan hoidon arvoinen.
Verkkosivustollamme www.solheds.com löydät ohjeita hevosen ihon, ihon ongelmien, kavioiden ja jouhien hoitoon ihoystävällisesti.
SOLHEDS-tuotteet ovat alan edelläkävijöitä eläinten tuoteturvallisuuden osalta sekä hevosten kesäihottuman paikallishoidon uranuurtajia.
Kirjoittaja: Biokemisti Saija Pihkanen
Valmistunut filosofian maisteriksi Helsingin yliopistosta
Työkokemus: Tutkija Eläinlääketieteellisessä korkeakoulussa, vt. yliassistentti biokemiassa. Yli 20 vuoden kansainväliset johtotehtävät lääke- ja bioteollisuudessa. Lääkekehityksen ammattilainen.
SOLHEDS-tuotesarjan kehittäjä.
Kesäihottuman kliininen tutkimus, eläinlääkäripäivillää 2015, Helsinki.
Ohjeet rivitulehduksen hoitoon hevosen hoitajalle. Video-ohjeet.
SOLHEDS-tuotteet on alun perin kehitetty oman kesäihottumahevosen ja koiran hotspotin sekä kirjoittajan omien iho-ongelmien hoitoon.
Tutkinut yli 20 vuotta hevosten kesäihottumaa sekä hoitanut yli 200 kesäihottumaa sairastavaa hevosta sekä lukuisia rivitulehdushevosia.
Suomenratsut ry luovutti 2018 Hevosten hyvinvointipalkinnon