Sommar, sol, vatten och insekter. De är element som ger både glädje och utmaningar i hundens sommarfirande.
En hund med god hälsa njuter av sommaren, men för en del hundar innebär sommaren utmaningar gällande välbefinnandet.
Att simma är ett stort nöje för många hundar
Det svalkar i sommarvärmen, särskilt för hundar med tät päls. Nackdelen är att en tjock päls torkar långsamt. Fuktig hud fungerar som en grogrund för olika mikrober, till exempel bakterier.
Hotspot (våteksem) är en vanlig hudinfektion under sommarmånaderna. Det bästa sättet att undvika hotspots är genom att se till att senast till kvällen torka hundens päls helt torr.
De flesta hotspot infektionerna kan vårdas med lokalbehandling, förutsatt att de upptäcks i tid. Tvätta med antiseptiskt schampo och smörj vid behov med antimikrobiell salva eller använd sårspray. Välj ett sårspray som inte svider. Det är också en bra idé att klippa pälsen runt problemområdet för att lufta huden. Undvik feta salvor (paraffin, vaselinbaserade) då de samlar smuts och skapar förhållanden som är gynnsamma för anaeroba bakterier (infektioner).
Mer information om hudinflammationer hittar du här.
Behandlingen av svampinfektion på hund baserar sig på antiseptiska tvättar
Det är vanligt att hundens svampinfektion är en sekundär inflammation, ett resultat av minskat hudmotstånd, vanligtvis på grund av en allergi. Jästsvamp finns ofta i hudveck och raser med mera hudveck är mer utsatta. Anledningen till orsakerna och bakgrundsfaktorerna till svampinfektioner på hund bör utredas tillsammans med veterinär, gällande behovet av medicinering samt att infektionerna kan hållas under kontroll i framtiden.
Blågrön alg
Hundar som simmat i havet eller i lerigt vatten bör sköljas ordentligt med rent vatten. Det är speciellt viktigt att hunden sköljs noggrant om det finns en risk för blågröna alger i vattnet. Det kan också vara bra att använda schampo vid sköljningen. Håll dig till neutrala tvättmedel och undvik hårda sulfatbaserade produkter. Schampot bryter vattnets ytspänning och på så sätt kan man tvätta bort smutsen intill huden.
Genom att trimma eller klippa pälsen blir det lättare att lufta och vårda huden. Ha som vana att regelbundet känna igenom hunden så att du kan upptäcka eventuella hudproblem i tid.
Öronproblem
För hundar med återkommande öronproblem innebär simning och medföljande fuktiga öron en ökad risk för inflammation.
Kontrollera öronen efter simning och rengör vid behov.
Det kan också vara bra att trimma öronen om det finns mycket päls i hörselgången. På så sätt förbättras luftning i öronen och öronen torkar snabbare. Speciellt stora hängande öron torkar långsamt och fukt ökar risken för inflammation i öronen. För hundar med öron problem är det bra att rengöra öronen varje vecka för att minska risken för infektioner.
Mera om rengöring av hundöron hittar du här.
Myggor och dofter
Insekter orsakar också hudproblem för många hundar. Majoriteten av insekterna finner sitt byte med hjälp av luktsinnet, och därför kan man avvärja dem med hjälp av dofter. Exempelvis fästinghalsbandens funktion baserar sig på doften av geraniol som fungerar avstötande på fästingar.
Hundens luktsinne är känsligt och försiktighet bör iakttas vid användning av luktmedel. De mest mottagliga områdena för insektsbett är under magen och i armhålorna. Fästingar söker sig gärna till området runt öron och nacke. Ett lätt luktskydd kan appliceras i dessa områden men man bör dock undvika användning av lukter på nospartiet och nosen.
Man måste vara försiktig med användningen av eteriska oljor. Det är viktigt att veta vilka sorter man ska använda och hur man gör det på ett säkert sätt. Hur mycket de ska spädas och med vad de ska spädas, för att inte av misstag använda sorter som lockar insekter eller skadar djuret. Vissa oljor som vanligtvis används på människor kan orsaka allvarlig förgiftning hos djur, till exempel tea tree-olja. Vid användning av produkter med eteriska oljor bör man vara försiktig och kontrollera vilka oljor produkten innehåller för att inte i misstag använda sådana som lockar insekter. Oljorna bör dessutom vara av hög kvalitet.
Vissa naturliga oljor avvärjer insekter, bland annat lavendel, citronella, beckolja, neem, eukalyptus, kryddnejlika, cederträ, pepparmynta, kanel, kattmynta, teträd, timjan, citrongräs, citron, apelsin, basilika och tallolja.
Insektsbett
Insektsbettets effekt varierar beroende på insektarten. Myggbett orsakar klåda och syns ofta som röda och irriterade områden. Håll betten rena och tvätta med antiseptiskt schampo om det behövs. Huden kan behandlas med lätta krämer som lindrar klåda och lugnar huden.
Vissa bitande av insekterna såsom bromsar och knott lämnar öppna små sår. På grund av risken för inflammation är det bra att tvätta området med antiseptiskt schampo och behandla med antimikrobiell salva eller sårspray. Välj ett sårspray som inte svider. Det är också bra att rengöra och använda sårspray på fästingbett.
Getingsting är mer benägna att orsaka en allvarligare allergisk reaktion än bett från mindre insekter som myror, myggor och knott. Det är bra att kyla ned bettsället. Om svullnaden på stickstället kvarstår eller om bettstället är i huvudet, munnen eller halsområdet finns det risk för luftvägssymtom, i så fall bör du konsultera en veterinär.
Insektsbett kan lätt bli inflammerade på sommaren, så håll koll på betten och rengör vid behov.
Mera om insektbett hittar du här.
Sommartassar
Varmt sommarväder är också en stor belastning för tassarna. Speciellt het asfalt orsakar stor påfrestning på trampdynorna. Kontrollera tassarna regelbundet och smörj trampdynorna om det behövs. Observera att hunden reglerar sin temperatur genom att flämta och svettas endast genom tassarna, så tjocka vaselin- och paraffinkrämer täpper till huden och förhindrar svettningen.
Simning och växtlighet kan irritera huden och därför kan hundens tassar, speciellt mellan tårna, kräva extra vård vid behov. Behandla i tid innan hudskadorna förvärras.
Mera om tassvård hittar du här.
Även hundar kan bränna sig i solen
Solen kan orsaka solbränna hos ljushyade hundar. Om riskområdet är litet kan man använda solkräm för att skydda området. I Finland bör solskyddsfaktorn vara minst 30 för att ge tillräckligt skydd.
Lämpliga solkrämer för djur bör vara långverkande, hudvårdande, pH ~ 7, skyddsfaktor minst +30, icke vattenlöslig och lätt att applicera. Om hela hunden är ljushyad och riskerar att bränna sig i solen kan hunden skyddas till exempel med hjälp av ett plagg.
Det är viktigt att skilja mellan solkänsliga och hundar som bränner sig lätt. Den första gruppen har ingen nytta av att använda solkräm, och orsaken till solkänsligheten kan till exempel vara ett läkemedel eller annan faktor som gör hunden solkänslig, och därmed borde undersökas.
Typiska områden som lätt bränns i solen är öronen och nospartiet. Skydda känsliga områden i tid då bränd hud är öm och lätt kan bli inflammerad.
Mer information om solskydd och behandling av solbränd hud hittar du här.
Sår vård
Små ytliga sår (som skråmor, skrap och broddskador) läker ofta med bra huskurer. Öppna sår spolas med vatten. Bra sårkräm och sår spray hjälper förhindra spridning och uppkomst av hudirritation och inflammationer och främjar också hudens återuppbyggnad.Undvik tjocka krämer som samlar smuts.
Mera om sårvård hittar du här.
Hjälp mot mjäll
Torr och mjällig hud kan vårdas med milda neutrala tvättmedel. Ge föda som är rik på fettsyror och använd hudspray som innehåller fettsyror.
Vid många hudproblem är det viktigt att vända sig till veterinären i tid. Om du är osäker eller hudproblemet är omfattande eller långvarigt bör du alltid kontakta veterinären.
Den finska sommaren är kort, och trots sommarens vissa nackdelar är sommaren en stor glädje för oss alla. Så, låt oss njuta av sommaren och håll koll på din pälskling!
SOLHEDS Derma-produkters lämplighet vid olika hudproblem
SOLHEDS-krämer är högabsorberande, schampon är lätta att skölja ur, pH ~ 7, drygt – en liten mängd räcker.
Alla Dermas produkter är tillverkade av noggrant utvalda och rena naturliga råvaror utgående från principer för hållbar utveckling.
Mer detaljerade anvisningar om produkternas lämplighet inom olika användningsområden finns i sektion vård och skötsel. Läs mera om produkter i webbutik.
Användningsområde och rekommenderade produkter
Användningsområde
Rekommenderade produkter
Hotspot (våteksem), hudinflammation, bromsbett, sårvård
Tvätta med antispetisk Derma1 Skin Care shampoo. Smörj torr hud med Derma5 Germ Fighting Cream sårkräm eller Derma6 Wound Oil, ej svidande sårspray. Produkterna har även är en stark insektsavvisande lukt.
Fuktiga hudinflammationer
Tvätta med antiseptisk Derma1 Skin Care shampoo. Smörj torr hud Derma13 zinklösning.
Tvätt, avspolning
Öronvård
Med Derma8 Ear Cleaner SENSITIVE rengör öronen varsamt, samtidigt som den vårdar huden och förbättrar öronhudens motståndskraft. Lämplig för känslig hud.
Kliande insektsbett
Rödaktig, irriterad hud
Derma2 Calming Serum och Derma11 Anti-Itch spray är väl lämpade för behandling av röd och kliande hud, och antiseptisk Derma1 Skin Care shampoo då insektsbetten kräver tvätt. Använd antimikrobisk Derma6-sårolja för fästinbett.
Produkterna har även en stark insektsavvisande lukt.
Solkräm oc solbränd hud
Derma7 Lugnande solskydd +40 skyddsfaktor, långvarig, vattentålig, fuktgivande och vårdande.
För vård av solbränd hud med sårskorpor används antimikrobisk Derma5 Germ Fighting Cream. Derma2 Calming Serum är lämpligt för att lugna röd solbränd hud.
Mjäll, torr hud, hudvänlig pälsvård
Tvätta vid behov med fuktgivande Derma4 Gentle schampoo, tvättar även ljusa hundar. Fuktspray för huden Derma9 Luxury shine & care behandlar både hud och päls. Efter tvätt, massera in intensivvård Derma15 Lusterious balsam som återfuktar huden samt har en utredande effekt. Ger hud och päls en lätt doft, vilket bidrar till att minska belastningen av fästingar och insekter. Härlig naturlig glans till pälsen utan att irritera huden.
Tassar
Lätt återfuktning med Derma9 Luxury shine & care spray. Om trampdynor är mycket torra används högabsorberande Derma10 Heel balsam.
Författare
Biokemist Saija Pihkanen
Examen från Helsingfors Universitet med en magisterexamen i biokemi från institutionen för biokemi.
Tidigare verkat som:
– Forskare i veterinärmedicin, v. Senior assistent i biokemi.
– Anställd av läkemedels- och bioindustrin i internationella ledande befattningar i över 20 år.
Författarens bakgrund:
– Utvecklare av det ekologiska Solheds-sortimentet.
– Produkterna utvecklades som dopningsfria produkter för den egna hästen och hunden.
– Forskat i hästars sommarexem i över 20 år.
– Studerat naturmedicin i över 20 år.
– Lång historia inom både häst- och hundsport.
Mer information om behandling av hud, hudproblem och pälsvård hittar du i vård och skötsel.