Kutiseva iho on ensimmäinen ja tyypillisin allergisen ihon oire.

Monet eri tekijät voivat aiheuttaa allergian. Hyönteisten puremat aiheuttavat allergisen reaktion valtaosalle hevosista, vaikka vain murto-osalla on kesäihottuma. Ero kesäihottumahevosen ja allergisesti hyönteisten puremiin reagoivien hevosten välillä on oireiden määrä ja kesto. Allergisesti reagoivaa aluetta hoidetaan päivittäin niin kaun kuin oireet kestävät.

Eläinlääkärisi avulla selvität parhaiten, mille hevosesi on allerginen sekä sairauteen liittyvän kokonaiskuvan ja mikä olisi ko. tapauksessa oikea hoito.

Kesäihottuma on hevosten yleisin allerginen ihosairaus, jossa poltttiaisten sylki aiheuttaa allergisen yliherkkyysreaktion.
Polttiaiset ovat pieniä lentäviä ja purevia hyönteisiä, jotka asuvat kosteikoissa, seisovan veden äärellä (esim. ojat) ja ovat huonoja lentämään, pimeässä ne eivät lennä lainkaan

Yliherkkyysreaktio on allerginen tulehdusreaktio, joka ilmenee iholla kuumotuksena, punoituksena ja ajan saatossa ihon kovenemisena. Allerginen tulehdusreaktio aiheuttaa kutinaa, jonka johdosta hevoset hankaavat.


Hankaaminen voi aiheuttaa lisävammoja iholle, joka voi tulehtua. Oireilevia alueita ovat pää, korvat ja keskilinja häntää myöden. Tauti pahenee yleensä ajan saatossa, varsinkin jos hoito ei ole riittävää.

Allergisen ihon hoidossa on ensisijaisen tärkeää välttää allergian aiheuttajaa (elinolosuhteet, loimitus, hyönteiskarkotteet).


Hyvä ihon hoito pitää sisällään ihon puhtaana pidon sekä ihon kosteustasapainosta huolehtimisen voitelemalla. Allergisen tulehdusreaktion hoitoon tehokkain lääke on glukokortikosteroidit eli kortisoni. Se ajaa allergista tulehdusreaktiota alas. Kortisonin käyttöön voi liittyä vakavia haittavaikutuksia. Kortisoni on eläinlääkärin valvonnassa erinomainen lääke ja toistaiseksi ainoa lääke äkillisissä vakavissa allergisissa iho-ongelmatilanteissa.

Lisäksi käytetään antihistamiineja, joiden tehoa ei ole voitu eläimillä yksiselitteisesti tieteellisesti osoittaa. Myös homeopaattisilla valmisteilla on saatu apu osalle hevosista. Iho vaatii myös hyvän paikallishoidon eli kortisoni-, antihistamiinihoito ja/tai hyönteisloimitus ei valitettavasti ole yksinään riittävä.