Sommareksem är den vanligaste allergiska hudsjukdomen hos hästar
Klåda är ett typiskt första symptom på hudallergi. Många olika saker kan påverka. Bitande insekter förorsaker allergiska reaktioner hos de flesta hästar, trots att bara en minoritet har sommareksem. Skillnaden mellan en häst med sommareksem och en allergisk reaktion på insektbett, bestäms av symptomens intensitet. En allergisk reaktion kräver daglig vård så länge som symptom finns.
Med hjälp av veterinär kan du få den bästa helhetsbilden av din hästs sjukdom och därmed bestämma bästa möjliga vård.
Sommareksem är den vanligaste allergiska hudsjukdomen hos hästar. Hästar är överkänsliga mot vissa flygande bitande insekters (Culicoides = knott) saliv. De små insekterna lever i våtmarker, stilla vatten (t.ex. diken) och de är dåliga flygare, i mörkret kan de inte alls flyga.
Överkänslighet ger allergisk inflammation. Värme, hudrodnad och med tiden förhårdnad av huden är tydliga symptom på en allergisk inflammation. En allergisk inflammation ger klåda som gör att hästarna kliar sig.
Kliandet kan orsaka ytterligare skador på huden, vilken kan bli infekterad. Huvud, öron, mankam, svansrot och den dorsala mittlinjen är främsta symptomområden. Den allergiska sjukdomen blir vanligtvis värre med tiden, speciellt om vården är otillräcklig.
Den primära vården av allergi är att undvika det som orsakar den allergiska reaktionen (livsmiljö, flugmedel, eksemtäcke).
God hudvård är att hålla huden ren och ta hand om hudens fuktbalans. Den effektivaste vården av allergisk inflammation är glucokortikosteroider, dvs. kortison. Den dämpar den allergiska inflammationen. Användning av kortison kan innebära allvarliga bieffekter. Utskriven och kontrollerad av veterinären är kortison en utmärkt medicin och tillsvidare den enda medicin vid allvarliga akuta allergiska hudproblem.
Även antihistaminer används vid vård av allergier. Men deras effekt är inte vetenskapligt entydligt bevisat på häst. Homeopati har också hjälpt vissa hästar. Kortison, antihistaminer och eksemtäcke räcker inte som vård, den allergiska huden kräver också bra lokal vård.
Sommar eksem hästens symptomområden.
Skriv ut instruktioner i PDF-format:
Video instruktioner
Nedan hittar du bruksanvisning av SOLHEDS produkterna
Börja vården omedelbart vid första symptom, för att hålla situationen under kontroll och för att undvika allvarliga akuta problem. Daglig vård behövs vid aktiv knottsäsong. I början och slutet av säsongen kan det räcka med vård 3 -4 gånger/vecka. Tvätta symptomområdena vid behov (ca. 1-8 ggr/mån.) med Derma1 Skin care schampo. Behov finns då symptomen ökar och när huden är skadad pga kliandet (infektionsrisk).
1. Håll huden ren. Genom tvätt kan man avlägsna allergener, minska mikrob belastning, lugna och vårda huden. Regelbunden vattentvätt är oftast tillräckligt för känslig allergisk hud, för då undviker man påfrestning av huden med tvättmedel och kemikalier. Oftast räcker det att borsta huden ren före applicering med Derma2 serum/Derma11 Anti-Itch Spray.
2. Skölj bort all smuts och blöt området ordentligt med vatten. Massera försiktigt in Derma1 Skin care schampo på symptomområdena. Låt verka ca. 3 minuter. Skölj därefter noggrant med vatten.
3. Låt området torka och smörj Derma2 serum på torr hud. För att komma åt huden i mankammen, dela manen i bena. Öron med symptom sköter man genom att borsta rent och applicera Derma2 serum / Derma11 spray . En gång i veckan tex. tvättdagen kan man använda Derma5 Germ Fighting Cream för att få extra hjälp vid hudproblem. Derma5 är lämplig för “elefant hud” och tex. kliad svansrot som ser ut som en “rotborste”.
Till regelbunden daglig vård passar Derma2 serum/Derma11 spray bäst. Det är normalt att en mjällhinna kan bildas på hudens yta när huden förnyas. Desto mera huden förnyas ju mera mjäll bildas. Borsta då bort mjällhinnan och smörj symptomområdet på nytt. Regelbunden skötsel upprätthåller hudens fuktighet samt hållbarhet.
4. Spraya eller massera försiktigt in Derma-3 spray/krämen mothårs i pälsen med hjälp av t.ex. en svamp, på ett par sentimeters avstånd från symptomområdena.
5. Veterinär bör tillkallas vid akut allergisk situation där hästen har kliat sig så att öppna sår uppstått. Veterinären avgör behovet av eventuell kortisonbehandling. Öppna sår vårdas med vattentvätt och såret kan sprays med Derma6 sår olja.
Typiska problemområden pga insektsbett.
Vanliga problem vid vård av sommareksem hästar är:
1.Vården är inte tillräckligt regelbunden
2. Vården når inte alla symptom områden
3. Vården når inte huden
4. Otillräcklig hygien
Vårdaren begränsar ofta vården till synliga problemområden. Tex. av mankammen vårdas endast de 10cm där hästen har kliat sönder manen. Oftast har hela mankammen en allergisk inflammation (värme, rodnad, förhårdnad hud). Trasiga täcken talar för att hästen har klåda och har behov av mera hudvård. Vid en kronisk sjukdom som allergi är den viktigaste vården bra uppehållande daglig vård. Det gäller ofta för hästägaren att skapa ett vård team för att säkerställa daglig vård.
Allergisk hud är känslig och tål inte hård mekanisk eller kemikalisk stress. Det som du sätter på hästens hud, borde du vara beredd att använda även på din egen hud. Undvik feta och smuts samlande salvor/oljor. Försök att ordna täckesfri tid utomhus till din häst tex. mitt på dagen, då det är begränsat med knott. Att förhindra att hästen kliar sig, minskar inte den allergiska inflammationen och klådan. När du vårdar häst med sommareksem följ noggrant med hudens tillstånd genom att känna med händerna (palpera), inte bara reagera på bortkliat tagel. Frisk hud är elastisk och mjuk men inte varm.
Gällande hundar, hästar eller katter med allergier bör djurets allergi beaktas i all skötsel och vård. Produkter man använder till tvätt, pälsvård och utredande produkter bör vara så hudvänliga som möjligt. Typiska problematiska ämnen i djurvårdsprodukter är starka tvättmedel som t ex sulfater. konserverinsmedel, effektiva ämnen och stabiliserings ämnen som kan ge ett allergiskt djur problem. I SOLHEDS Derma-produkter minimeras kemisk irritation på huden.
Läs från sektionen djurens tvätt instruktioner för skonsam och hudvänlig tvätt. Här hittar du instruktioner hur du hudvänlig vårdar päls och tagel. Samt information om hur viktigt det är att förstå vad produktsäkerhet innebär.
Även många naturprodukter kan orsaka en allergisk reaktion. Därför bör du vara noggrann och försiktig vid vård av allergisk hud. Risken för överkänslighetsreaktion ökar om råvaran som används i produkten inte är ren och/eller dess koncentration är hög, varvid koncentrationen av de skadliga beståndsdelarna i råvaran blir så hög att de negativa effekterna överskrider effekten av de bra verksamma ämnen, varvid produkten inte längre är säker att använda. Till exempel risken med kådaprodukter är den höga hartshalten, som är ett mycket vanligt allergiframkallande ämne. Beckolja och tjära är carcinogena (cancerframkallande) på grund av PAH-föreningarna de innehåller. Vanliga hälsofrämjande naturämnen innehåller både bra verksamma ämnen samt skadliga hudirriterande, även farliga ämnen. Därför är det viktigt att välja naturprodukter där tillverkaren har professionell kunskap om råvarorna och förstår vad de marknadsför. Du kan läsa mer om produktsäkerhet här.
Derma-produkterna är säkra, dryga och liten mängd räcker. Med hjälp av spetskorken är det enkelt att applicera noggrant och sparsamt.