fbpx

Ihotulehdukset (tassutulehdus, hiivatulehdus, rivi/kurarupi, hot spot…)

Koiran hotspot, tassutulehdus, furunkuloosi sekä hevosen rivi ja ihotulehdukset

Tyypilliset ihotulehdukset

Tyypillisiä ihotulehduksia eläimillä on koirien hotpot, tassutulehdus sekä hiivasienitulehdukset eri puolilla, kuten hiiva peräaukossa huulissa, tassuissa ja korvissa. Hevosilla rivi, vuohisrohtuma, kurarupi ja sekä sieni-infektiot ovat tyypillisiä ihotulehduksia

Ohessa yleispätevät ohjeet eri ihotulehdusten hotspot, tassutulehdus, hevosten rivi hoitoon. Lisäksi koirien hiivatulehdusten ja hevosten sieni-infektioiden hoito-ohjeet alla erikseen. Koirien furunkuloosin osalta keskustele eläinlääkärisi kanssa paikallishoidon tarpeesta. SOLHEDS Derma-tuotteet soveltuvat hyvin furunkuloosin paikallishoidoksi ja lääkehoidon tueksi.

Monet vakavien ihotulehdusten aiheuttajista on anaerobisia eli nämä mikrobit (esim. Bakteerit) elävät hapettomissa olosuhteissa. Siksi on tärkeää, että iholle ei muodostu hapettomia olosuhteita esim. Paksujen hoitovoiteiden ja paksun turkin takia. Alueelta kannattaa varovasti ajaa karvat.

Jos ihotulehdus on laaja-alainen, pitkäkestoinen tai voimakasasteinen, tulee eläinlääkärin aina arvioida tilanne ja systeemisen antimikrobisen hoidon tarve.

Tarkemmat ohjeet hevosen rivitulehduksen hoitoon löydät täältä

SOLHEDS luonnontuotteiden käyttöohjeet apuna yleisten ihotulehdusten hallintaan

Kastele alue ja huuhdo irtolika pois. Pese oireilevat alueet Derma1 Skin Care shampoolla ja anna vaikuttaa 3 – 10 minuuttia, jonka jälkeen shampoo huuhdotaan pois. Mitä vakavampi tulehdus, sen pidempi vaikutusaika. Shampoopesun voit toistaa kertaluonteisessa tulehduksessa 1-2 viikon ajan päivittäin ja jatkuvissa toistuvissa tulehduksissa jatkossa 2-3 kertaa viikossa. Myös kerta pesu voi olla riittävä pienissä pinta tulehduksissa sekä, yhdistettynä Derma5 Germ Fighting voiteen käyttöön. Märkiviin ihotulehduksiin sekä tulehduksiin ihopoimuissa soveltuu Derma13 Zinc Solution voide. Huomioi, että iho on saatava pesun jälkeen kuivaksi.

Voitele kuiva ja puhdas tulehtunut alue päivittäin ja mielellään 2 kertaa päivässä Derma5 Germ Fighting voiteella ja märkivissä ihotulehduksissa Derma13 Zinc Solution voiteella. Lievemmissä tulehduksissa riittää usein pelkkä pesu Derma1 Skin Care shampoolla. Käytä puhdasta pyyhettä ihon kuivaamiseen.

Mitä haasteellisempi tulehdus sen aktiivisempi hoito. Toistuvissa ja jatkuvissa tulehdustilanteissa on usein allergia taustalla. Tällöin on Derma2 Calming seerumi usein soveliaampi vaihtoehto Derma1 shampoo pesun jälkeen voiteeksi. Derma2 seerumi on erinomainen ihotulehduksen jälkeisen vaurioituneen ihon ja puuttuvan karvoituksen uudistumisen hoitoon.

Huomioithan, että pieni käyttömäärä riittää, esim. koirien kasteltuihin tassuihin muutama pisara Derma1 shampoota on riittävä määrä.

Antiseptinen pesu Derma1 skin care shampoolla, yhdistettynä antimikrobiseen Derma5 Germ Fighting voiteen käyttöön antaa paremmat hoitotulokset, kuin pelkkä pesu tai voitelu.

Koiran hiivatulehduksen hoito

Koiran hiivatulehduksen hoito pohjautuu antiseptisiin pesuihin. Koirien hiivatulehdus on usein sekundääritulehdus, seurausta ihon laskeneesta vastustuskyvystä, johtuen yleensä allergiasta. Myös “poimu”roduilla tavataan usein hiivaa ihopoimuissa. Koirien hiivatulehdusten syyt ja taustatekijät on syytä selvittää yhdessä eläinlääkärin kanssa, jotta tulehdukset saadaan jatkossa hallintaan sekä muu lääkityksen tarve koiran hiivatulehduksia varten.

Derma1 skin care shampoon avulla teet iholle antiseptisen käsittelyn hiivatulehduksen hävittämiseksi. Derma1 shampoo myös rauhoittaa ihoa ja kutinaa, eikä kuivata ihoa. Pese säännöllisesti tulehdustilanteen mukaan. Kastele iho ja hiero Derma1 skin care shampoota hoidettavalle alueelle, anna vaikuttaa 5-10minuuttia ja huuhdo. Huomioi, että iho on saatava pesun jälkeen kuivaksi.

Hiivakorvan pesuun, lääkehoidon tueksi soveltuu Derma8 Ear cleaner. Derma8 korvahuuhde hillitsee kutinaa, vahvistaa korvan ihoestettä, hillitsee hiivatulehdusta sekä puhdistaa korvan tehokkaasti. Derma8 korvahuuhde soveltuu hyvin myös herkkäihoisille.

Koira hotspot

Hevosten sienitulehdukset / silsa / ringworm

Hevosen sieni-infektio pesu

Hevosen kiimahäntä

Hevosen kiimahäntä

IHOTULEHDUSTEN TUNNISTAMINEN

Tyypillinen oire ihotulehduksissa on punoittava, lämmin ja kutiseva iho. Ihotulehduksen voi aiheuttaa lukuisa joukko erillaisia mikrobeja. Nämä mikrobit voivat olla bakteereita, viruksia, sieniä, homeita tai hiivoja. Myös loiseläimet voivat olla tulehduksen aiheuttajia. Mikrobien aiheuttamaa tulehdusta hoidetaan antimikrobisella eli mikrobeja tuhoavalla hoidolla. Erillaisille mikrobeille tehoaa eri antimikrobiset aineet. Tämän takia suositellaan tulehdusalueelta mikrobiviljelyn ottoa, jossa määritetään taudinaiheuttaja, jotta voidaan valita juuri sille tehokas hoitotuote. Hoito voi olla paikallinen ja/tai systeeminen. Systeeminen hoito tarkoittaa esim. suun kautta annettavaa antimikrobista kuuria kuten sulfa tai antibiootit.

Tyypillisiä laajakirjoisia eli useampia eri mikrobeja tuhoavia synteettisiä aineita on esimerkiksi jodattu povidoni, hexetidiine, mikonatsolinitraatti sekä kloorihexetidiini. Näihin pohjautuvia tuotteita löytyy sekä shampoina että voiteina. Haittavaikutus aineilla on, että ne aiheuttavat usein ihoärsytystä. Myös monet luonnonaineet, kuten eteerisistä öljyistä laventeli, minttu, sitruunaruoho, timjami, oregano ja monet muut ovat oikein käytettyinä antimikrobisia. Mitä olisi hyvä ymmärtää eläinten hoitotuotteiden tuoteturvallisuudesta löydät täältä.

Mitä aikaisemmin tulehduksen toteaa sen parempi on hoitotulos. Ajoissa havaitut tulehdukset voi usein hoitaa kotihoidolla paikallisesti. Paikallishoito perustuu oireilevan alueen desinfiointiin eli puhdistamiseen taudinaiheuttajamikrobeista pesemällä, sekä antimikrobisesta paikallisvoiteesta.

Pesujen ja voiteen käyttötiheys riippuu tulehduksen asteesta/vakavuudesta.

Hoidon onnistuminen riippuu kuinka hyvin annetun hoidon sisältämät aineet tehoavat ko. taudinaiheuttajamikrobiin ja onko niiden pitoisuus riittävä. Joskus kyseessä voi olla sitkeä mikrobikanta, johon ei tavallisimmat antimikrobiset aineet tehoa. Hoitoa ei pidä jättää liian aikaisin kesken, ettei se pahenna tilannetta, jossa muodostuisi entistä vastustuskykyisempiä taudinaiheuttajamikrobeja eri antimikrobisille aineille. Tämän takia kotikonstein parin päivän hoitoyritykset tuotteita vaihdellen voi muodostaa riskin tulehduksen pahenemiselle. Vältä hoidossa myös paksuja ja rasvaisia tuotteita, jotka keräävät likaa tulehtuneelle iholle.

IHOTULEHDUSTEN HAASTEET

Jokainen tulehdus on oma itsenäinen tulehduksensa, vaikka ne ulospäin näyttäisi samanlaisilta. Tyypillisiä ihotulehduksia hevosilla on rivi- ja kurarupitulehdus ja koirilla hotspot ja ”tassutulehdus”. Yhteisestä tautinimityksestä huolimatta, voi eri yksilöt vaatia eri hoidon hotspot- tai rivi/vuohisrohtumatulehdukseen taudinaiheuttajasta riippuen.

Kun tulehdus etenee syvempiin ihokerroksiin, voi se ilmentyä tulehdusalueen märkimisenä. Nämä tulehdukset ovat yleensä eläimelle hyvin kivuliaita. Syvemmissä ihon tulehduksissa, kuten furunkuloosissa (”tassutulehdus”) sekä hotspot-tulehduksessa voidaan tilannetta pyrkiä rauhoittamaan paikallishoidolla. Myös hevosten rivi/vuohisrohtuma tunkeutuu hoitamattomana helposti syvempiin ihokerroksiin. Alueen karvoituksen poistaminen auttaa yleensä hoitoa. Jos ihotulehdus on laaja-alainen, pitkäkestoinen tai voimakasasteinen, tulee eläinlääkärin aina arvioida tilanne ja systeemisen antimikrobisen hoidon tarve. Paikallishoito tehoaa niin kauan kuin tulehdus pysyy paikallisena. Paikallishoito ei voi hoitaa alueita, minne hoidon vaikuttavat aineet eivät pääse.

Ihotulehdukset voi muodostua usein toistuvaksi ongelmaksi. Paikallisoireet hoidetaan paikallisesti ja elimistöön levinneet systeemisesti. Toistuvien ihotulehdusten takana löytyy usein allergia, joka altistaa eläintä tulehduksille. Siksi mahdollinen allergia tulisi selvittää ja hoitaa asianmukaisesti. Ongelma eläinten toistuvissa tulehduksissa on jatkuvuus. Ihotulehduksen onnistunut hoito edellyttää hoitajan sitoutumista päivittäiseen hoitoon, kunnes tulehdus on parantunut. Koirat ja kissat ovat helpompia, koska asuvat yleensä samassa taloudessa. Hevosen omistajalle säännöllinen hoito vaatii usein hoitoringin pystyttämistä päivittäisen hoidon järjestämiseksi.

Eläinlääkärisi avulla selvität parhaiten eläimesi sairauteen liittyvän kokonaiskuvan ja mikä olisi ko. tapauksessa oikea hoito.

TULOSTA PDF-OHJEET: